Go Back Email Link
+ servings
keto magdalenki

Magdalenki

Modern Cavegirl
Piękne i pyszne keto magdalenki w polewie z białej czekolady to deser idealny na każdą okazję, choć u mnie uświetniły walentynkowy weekend.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 15 sztuk
Kalorie 94.24 kcal

Składniki
  

Magdalenki

Polewa z białej czekolady

  • 75 g białej czekolady bezcukrowej (u mnie ChocZero chocolate chips)
  • 1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego
  • 1 g sproszkowanego buraka (opcjonalnie)
  • 1 g sproszkowanego szpinaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

Magdalenki

  • Jajko ubić z erytrytolem aż do uzyskania puszystej białej masy. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do masy. Delikatnie połączyć z masą jajeczną przy użyciu szpatułki. Następnie wlać rozpuszczone masło i wymieszać do połączenia składników. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę. Po tym czasie wypełnić masą foremki do magdalenek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie grzania gór + dół. Piec przez ok. 15 minut aż ciastka się przyrumienią.

Polewa z białej czekolady

  • Czekoladę rozpuścić z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Gdy polewa lekko przestygnie i zgęstnieje 1/3 magdalenek obtoczyć w niej zanurzając wierzch. Pozostałą polewę podzielić na dwie porcje. Do jednej dodać sproszkowanego buraka, a do drugiej szpinak. Dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Pozostałe ciastka zanurzać w ten sam sposób w polewie. Odstawić do zastygnięcia do lodówki (na ok. 15 minut).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Inspiracja pochodzi z tego przepisu.