Idealne na lato niskowęglowodanowe ciasto bez pieczenia z truskawkami - keto truskawkowe ombre cake! Pyszne i jakie efektowne. Idealne na wszelkie spotkania i imprezy w ogrodzie. :)
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić aż do uzyskania elastycznej masy. Wylepić nią spód foremki do pieczenia o średnicy 20 cm, uprzednio wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki.
Nadzienie
Truskawki zblendować z 4 łyżkami słodzidła. Żelatynę namoczyć w 50 ml zimnej wody, a gdy napęcznieje zalać 50 ml wrzątku i dobrze wymieszać. 4/5 roztworu żelatyny rozprowadzić w masie truskawkowej. Z puszki mleka kokosowego wyjąć stałą część (śmietana kokosowa) i ubić na sztywno z 2 łyżkami słodzidła, lecytyną słonecznikową oraz pozostałą żelatyną. Na schłodzony spód wyłożyć 1/3 masy truskawkowej, wstawić do lodówki lub do zamrażarki do stężenia. Pozostałą masę wymieszać z 1/4 ubitej śmietany kokosowej, wyłożyć na stężałą warstwę truskawkową. Następnie dodać kolejną porcję śmietany kokosowej do masy truskawkowej uzyskując jaśniejszy kolor i ponownie wyłożyć kolejną warstwę. Ponowić aż do wykorzystania masy truskawkowej. Ostatnią warstwą powinna być czysta śmietana kokosowa. Wstawić do lodówki na minimum 2 h (a najlepiej na całą noc).
Dekoracja
Truskawki pokroić w cienkie plastry. Ułożyć z nich rozetę na wierzchu ciasta.