Cofnij Email Link
+ porcje
keto ramen z kaczki

Keto ramen z kaczki

Avatar for Modern Cavegirl
Szybkie i proste danie obiadowe, zwłaszcza gdy jest się w posiadaniu wcześniej ugotowanego bulionu. Keto ramen z kaczki to wierna imitacja zupy, która szturmem podbiła japońskie (i nie tylko) stoły. Pełna smaku i wartości odżywczych stanowi pełnowartościowy posiłek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Rodzaj dania Zupa
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 199.17 kcal

Składniki
  

  • 200 g mięso z kaczki gotowanej (u mnie noga)
  • 2 łyżki olej sezamowy
  • 1 ząbek czosnek przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka imbir świeży starty na tarce
  • 3 łyżki aminokwasy kokosowe
  • 1 łyżka sos rybny
  • 500 ml bulion z kaczki
  • 5 sztuk shitake całe suszone
  • 2 szt. jajka ugotowane na półtwardo, obrane
  • 200 g makaron shirataki z owsem w kształcie noodles
  • kilka cm por lub szczypiorek (opcjonalnie - do przybrania)

Sposób przygotowania
 

  • Czosnek z imbirem podsmażyć w oleju sezamowym. Zalać bulionem. Dodać mięso z kaczki, shitake i przyprawy. Gotować 15 minut. Makaron shirataki odsączyć z zalewy, przepłukać i dodać do zupy.
  • Podawać na gorąco w miseczkach razem z jajkiem przekrojonym na pół oraz posypany szczypiorkiem/porem.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)