Pyszny, świąteczny keto piernik czekoladowy z czekodżemem śliwkowym to kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia, jeśli chodzi o keto ciasta. Zawsze wszystkim smakuje i jest szybki w przygotowaniu. Polecam nie tylko w okresie Świąt!
Rozdzielić białka od żółtek. Czekoladę rozpuścić z mlekiem kokosowym (na bardzo małej mocy palnika), połączyć z żółtkami. Białka ubić na sztywno z keto słodzidłem. Pozostałe suche składniki wymieszać ze sobą, po czym dodać do masy czekoladowej. Wymieszać do połączenia składników, po czym delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.
Ciasto przelać do kwardatowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° z włączoną funkcją termoobiegu i piec ok. 20 - 25 minut do suchego patyczka. Ostudzić.
Piernik przekroić wzdłuż i przełożyć czekodżemem śliwkowym. Składniki polewy rozgrzać na małym ogniu i wymieszać do uzyskania jednorodnej masy. Oblać wierzch piernika i posypać płatkami migdałowymi.