Go Back
Keto ciasto czekoladowe

Brownie z czekoladowym kremem z awokado

Intensywnie czekoladowe keto brownie to świetna propozycja na weekendowe ciacho. Do kawy lub herbaty. Albo samo... W każdych okolicznościach smakuje bowiem wyśmienicie! Tajemnym składnikiem jest tutaj czarne kakao, które nadaje mu pięknej czekoladowej głębi.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska, Wege
Ilość porcji 12 porcji

Składniki
  

Brownie

  • 3 jaja
  • 80 gram oleju kokosowego lub masła
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 20 gram kakao czarnego
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki gęstego jogurtu kokosowego
  • 3 kostki czekolady min 85% kakao, najlepiej niskowęglowodanowej

Czekoladowy krem z awokado

  • 1 awokado
  • 1 łyżka kakao czarnego
  • 1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 10 kropli stewii w płynie

Sposób przygotowania
 

Brownie

  • Olej kokosowy lub masło rozpuścić. Wszystkie pozostałe składniki zblendować i dodać rozpuszczone masło. Można też oddzielić białka od żółtek, ubić je na sztywną pianę i dopiero potem dodać do reszty zblendowanych składników. Wylać do foremki o średnicy 18- 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 25- 30 minut (do suchego patyczka).

Krem z awokado

  • Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Wyłożyć na ciasto po całkowitym wystudzeniu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

Do sporządzenia opisanego wyżej brownie mogą się przydać się następujące składniki:
Mleko kokosowe firmy Real Thai (bez konserwantów)
Better Stevia firmy Now Foods
Erytrytol

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 132 kcal
Tłuszcz: 12,6 g
Węglowodany: 3,6 g
w tym błonnik 1,0 g
Białko 2,7 g