Cofnij Email Link
+ porcje
Keto spaghetti

Spaghetti w sosie Alfredo z kalafiora

Avatar for Modern Cavegirl
Keto spaghetti Alfredo z kalafiora to jedno z tych dań, które serwuje się na pocieszenie, a które jednocześnie jest mocno odżywcze. Idealna propozycja na dzień bez mięsa oraz rozpoczęcie wiosny!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Rodzaj dania Danie główne
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 302.19 kcal

Składniki
  

  • 2 ząbki czosnek
  • 1 łyżka masło klarowane
  • 1 szt. cukinia średniej wielkości
  • 200 g kalafior
  • 0,33 szklanki parmezan (opcjonalnie - w wersji wegańskiej zastąpić płatkami drożdżowymi)
  • 0,5 szklanki gęste mleko kokosowe
  • 0,5 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska + trochę do posypania cukinii
  • 1 szczypta pieprz świeżo mielony; spora
  • 1 szczypta gałka muszkatołowa świeżo starta
  • 1 opakowanie makaron shirataki spaghetti lub fettuccine

Sposób przygotowania
 

  • Cukinie zetrzeć spiralizerem, posypać solą i odstawić na chwilę, aby puściła wodę. Masło podgrzać z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie do miękkości i odcedzić, po czym zblendować dodając parmezan, mleko kokosowe oraz podsmażony czosnek wraz z masłem i oliwą. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odsączoną cukinię podsmażyć na pozostałości tłuszczu w naczyniu, w którym smażył się czosnek, dodać makaron shirataki. Podgrzać i serwować w towarzystwie kalafiorowego sosu Alfredo.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)