Go Back
+ servings
Keto spaghetti

Spaghetti w sosie Alfredo z kalafiora

Keto spaghetti Alfredo z kalafiora to jedno z tych dań, które serwuje się na pocieszenie, a które jednocześnie jest mocno odżywcze. Idealna propozycja na dzień bez mięsa oraz rozpoczęcie wiosny!
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Vegan, Wege, Włoska
Ilość porcji 2 porcje

Składniki
  

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 0,5 kalafiora (ok. 200 g)
  • 0,33 szklanki parmezanu (opcjonalnie - w wersji wegańskiej zastąpić płatkami drożdżowymi)
  • 0,5 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej + trochę do posypania cukinii
  • 1 szczypta pieprzu świeżo mielonego; spora
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie makaronu shirataki spaghetti lub fettuccine

Sposób przygotowania
 

  • Cukinie zetrzeć spiralizerem, posypać solą i odstawić na chwilę, aby puściła wodę. Masło podgrzać z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie do miękkości i odcedzić, po czym zblendować dodając parmezan, mleko kokosowe oraz podsmażony czosnek wraz z masłem i oliwą. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odsączoną cukinię podsmażyć na pozostałości tłuszczu w naczyniu, w którym smażył się czosnek, dodać makaron shirataki. Podgrzać i serwować w towarzystwie kalafiorowego sosu Alfredo.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 373 kcal
Tłuszcz: 27,9 g
Węglowodany: 7,8 g
Błonnik 3,5 g
Białko 20,7 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: