Pyszny i pożywny chlebek z kalafiora jest świetnym sposobem na przemycenie tego wartościowego warzywa do menu. Dodatek nuty jaśminu oraz owoców sprawiają, że kalafior jest tutaj praktycznie nie wyczuwalny.
Ryż z kalafiora zblanszować w gorącej wodzie (wrzucić na wrzątek i po ok. 3 minutach odcedzić), dobrze odsączyć na sicie. Mokre składniki wymieszać w malakserze, dodać suche i utrzeć na gładkie ciasto. Dodać startego kalafiora i wymieszać. Powrzucać owoce, orzechy lub inne dodatki, na jakie się zdecydowaliście. Ciasto przełożyć do niewielkiej keksówki (18 x 8 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 - 40 minut aż wierzch się lekko przyrumieni.
Polewa
Mus i mleko kokosowe umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Wylać na ostudzone ciasto.