Cofnij Email Link
+ porcje
keto chłodnik botwinkowy

Chłodnik botwinkowy

Avatar for Modern Cavegirl
Chłodnik botwinkowy to orzeźwiająca zupa złożona z sezonowych warzyw, tym razem w wersji keto i bez nabiału. Czegóż można chcieć więcej w upalny dzień?
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Czas całkowity 20 minuty
Rodzaj dania Zupa
Ilość porcji 5 porcji
Kalorie 187.74 kcal

Składniki
  

  • 2 pęczki botwinka
  • 1 szt. cebula
  • 2 łyżki masło klarowane lub smalec albo olej kokosowy w wersji wege/vegan
  • 2 opakowania śmietana kokosowa kwaśnej PlantOn Sour Creamo (po 150 g)
  • 5 szt. rzodkiewki
  • 3 szt. ogórek gruntowy
  • 5 plastrów łosoś wędzony (opcjonalnie; pominąć w wersji wege/vegan)
  • 1 pęczek koperek do dekoracji
  • 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
  • 1 szczypta pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej patelni. Botwinkę pokroić na niewielkie kawałki (jeśli zdecydujecie się użyć buraczków, to najlepiej je zetrzeć). Dodać do cebuli. Dusić kilka minut po czym zalać 0,5 szklanki wrzątku i gotować kolejne kilka minut (w wersji z buraczkami - aż zmiękną). Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Serwować na zimno z drobno pokrojoną rzodkiewką i ogórkiem oraz koperkiem. Można także dodać wędzonego łososia lub ugotowane na twardo jajko.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)