Keto ciasto Delicja XXL to próba połączenia wielu dietetycznych i kulinarnych wymagań. Nie zawiera jajek, jest bezzbożowe i niskowęglowodanowe. Wydawałoby się, że takie ciasto nie ma prawa istnienia... A jednak da się takie stworzyć i to ku uciesze konsumentów.
Chłodną wodę umieścić w garnuszku i rozpuścić w niej żelatynę posypując łyżka po łyżce po powierzchni i za każdym razem mieszając. Dodać keto słodzidło oraz olej kokosowy. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia składników. Następnie dodać ocet i delikatnie wmieszać mąkę kokosową połączoną z sodą. Powstałe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 35 - 40 minut (do lekkiego przyrumienienia). Ostudzić.
Galaretka
Galaretkę rozpuścić w wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, dosłodzić jeśli jest taka potrzeba. Wstawić do lodówki, a gdy lekko stężeje przelać do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia (min. 2 h). Po tym czasie przełożyć na biszkopt.
Polewa czekoladowa
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. wyłożyć na schłodzoną galaretkę i równomiernie rozlać po wierzchu.