Pyszna i zdrowa opcja obiadowa z warzywem w roli głównej, czyli keto kotlety z kalafiora. Idealne na letnie dni, kiedy nie ma się ochoty na ciężkie, mięsne dania.
Kalafiora ugotować na półtwardo, lekko ostudzić i dobrze odsączyć z wody. Jeśli korzystacie z kalafiora mrożonego, to wystarczy go rozmrozić i także odcisnąć z nadmiaru wody. Zblendować kalafiora z jajkami, wymieszać masę z mąką lnianą oraz przyprawami. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcję masy i formować kotlety (6 sztuk). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż kotlety będą dość rumiane. Nie przewracać dopóki kotlety nie będą dobrze wysmażone od spodu, bo mają lekką tendencję do rozpadania się. Aby tego uniknąć można przed smażeniem opanierować kotlety zmielonymi skórkami wieprzowymi. Podawać ciepłe w towarzystwie sosu, np. pieczarkowego.