Meksykańska kuchnia jest tak samo kolorowa jak meksykańska kultura. Duża ilość warzyw, która stanowi jej cechę charakterystyczną oznacza także, że jest to kuchnia zdrowa. Zatem gotujmy w myśl idei Viva Mexico! Na pierwszy ogień idą keto tacos z kalafiora nadziewane fajitas!
Startego kalafiora gotować przez ok. 3- 4 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie odcisnąć z wody. Jajka rozbełtać, wymieszać z odciśniętym kalafiorem, posolić. Masę podzielić na 6 równych części. Każdą z nich wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować koło. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (funkcja góra + dół) przez ok. 10 minut, po czym przerzucić na drugą stronę i dopiekać jeszcze przez ok. 5 minut. Przed nadzianiem podprażyć chwilę na suchej patelni.
Fajitas
Karkówkę pokroić na niezbyt długie paski. W podobnej wielkości kawałki pokroić papryki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć mięso aż się lekko zrumieni przyprawiając je solą, pieprzem i papryką słodką. Dodać papryki i smażyć przez ok. 7 minut aż lekko zmiękną. Tacos nadziewać jeszcze ciepłym nadzieniem. Na wierzchu układać cząstki awokado. Całość można skropić lekko sokiem z cytryny.