Jeśli szukacie strasznych słodkości na Halloween, to te keto halloweenowe donuty powinny przypaść Wam do gustu. Czerń donutów w połączeniu z pomarańczą polewy dyniowej to idealne zestawienie kolorów na tę okazję.
Jajka ubić z allulozą/erytrytolem dolewając powoli olej z awokado, a następnie dodając śmietanę kokosową. Sypkie składniki wymieszać razem i dodać do masy jajecznej. Masę przełożyć do silikonowej foremki na donuty (u mnie wyszło 5 pełnowymiarowych i 6-ty mniejszy, który posłużył za posypkę). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 15 – 20 minut. Ostudzić.
Polewa:
Wszystkie składniki oprócz gumy guar zblendować za pomocą miksera ręcznego lub malaksera. Na koniec dodać gumę guar i jeszcze chwilę blendować. Odstawić do zgęstnienia, po czym przełożyć masę do miski. Ostudzone donuty maczać w polewie i posypać okruszkami z ciasta donutowego.