Cofnij Email Link
+ porcje
keto tort makowo - chałwowy

Tort makowo - chałwowy

Avatar for Modern Cavegirl
Pyszności nad pysznościami. Keto tort makowo - chałwowy wprost rozpływa się w ustach! Zdecydowany faworyt wśród moich wszystkich keto tortów, które jak do tej pory powstały... A trzeba przyznać, że konkurencja jest spora... :D
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas oczekiwania 2 godziny 30 minuty
Czas całkowity 3 godziny 40 minuty
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 285.31 kcal

Składniki
  

Biszkopt

Do nasączenia blatów

  • 25 ml rum

Krem chałwowy

Dekoracja

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Żółtka ubić na jasną masę ze słodzidłem i solą. Dodać mleko kokosowe i ubijać do połączenia składników. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką lub trzepaczką na niskich obrotach. Przelać ciasto do tortownicy o Ø20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° i piec ok. 45 - 50 minut do lekkiego przyrumienienia. Ostudzić. Przekroić na dwa blaty.
  • Alternatywnie można ciasto podzielić na dwie porcje i upiec blaty osobno zmniejszając czas pieczenia do ok. 35 - 40 minut.

Krem

  • Mleko kokosowe ubić z chałwą i słodzidłem. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody, a gdy nasiąknie, dodać 1 łyżkę wrzątku i wymieszać. Płynną żelatynę wlać do kremu i wymieszać.
  • Pierwszy blat ułożyć na dnie tortownicy, a wokół niego zamknąć obręcz (rant do pieczenia). Nasączyć go połową rumu i wyłożyć ok. połowę kremu. Powtórzyć z drugim blatem i prawie całą pozostałą porcją kremu (zostawić odrobinę na boki). Wstawić do lodówki na ok. 30 minut (aż krem stężeje).

Dekoracja

  • Boki tortu obłożyć pozostałym kremem i posypać płatkami migdałowymi. Wierzch posypać kawałkami chałwy. Wstawić tort do lodówki na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)