Cofnij Email Link
+ porcje
keto nachos z mięsem i serem

Nachos zapiekane z mięsem i serem

Avatar for Modern Cavegirl
Lubisz kuchnię meksykańską, ale wystrzegasz się jej ze względu na keto dietę...? Już nie musisz! Oto keto nachos zapiekane z mięsem i serem, które są wierną kopią oryginału. Serdecznie polecam nie tylko fanom cocina mexicana! :D
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 45 minuty
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Meksykańska
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 549.51 kcal

Składniki
  

Keto chipsy z tortilli

Dodatkowo

  • 400 g mięso mielone z szynki wieprzowej
  • 100 ml passata pomidorowa
  • 3 ząbki czosnek
  • 0,5 łyżeczki kumin
  • 0,5 łyżeczki papryka słodka
  • 0,5 łyżeczki papryka ostra
  • 1 szczypta cynamon
  • sól do smaku
  • 50 g cheddar ostry

Sposób przygotowania
 

Keto chipsy z tortilli

  • Suche składniki wymieszać, dodać oliwę i zalać gorącą wodą. Wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ugniatać dłońmi przez ok. 2- 3 minuty (uwaga – może być gorące!). Odstawić na kolejne 2-3 minuty. Ciasto cienko rozwałkować na prostokąt. Nożem lub radełkiem kroić w trójkąty.
  • Suchą patelnię rozgrzać, prażyć chipsy z obu stron na rumiano1, a następnie smażyć w mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Dodatkowo

  • Mięso mielone usmażyć na pozostałym po smażeniu chipsów oleju. Przyprawić solą, papryką słodką i ostrą, kuminem oraz cynamonem. Zalać passatą pomidorową i całkowicie odparować płyn. Ostudzić.
  • Na spodzie formy do pieczenia równomiernie rozłożyć chipsy z tortilli. Na nich ułożyć mięso, posypać serem. Zapiekać ok. 8-10 minut w 180° z włączoną funkcją termoobiegu aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

Film

Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

  1. Uprażone keto chipsy z tortilli warto przed smażeniem odstawić na kilka dni w suche miejsce, żeby się jeszcze bardziej wysuszyły.
  2. Podawać z salsą pomidorową lub sosem czosnkowym na bazie majonezu i creme fraiche.