Lubisz kuchnię meksykańską, ale wystrzegasz się jej ze względu na keto dietę...? Już nie musisz! Oto keto nachos zapiekane z mięsem i serem, które są wierną kopią oryginału. Serdecznie polecam nie tylko fanom cocina mexicana! :D
Suche składniki wymieszać, dodać oliwę i zalać gorącą wodą. Wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ugniatać dłońmi przez ok. 2- 3 minuty (uwaga – może być gorące!). Odstawić na kolejne 2-3 minuty. Ciasto cienko rozwałkować na prostokąt. Nożem lub radełkiem kroić w trójkąty.
Suchą patelnię rozgrzać, prażyć chipsy z obu stron na rumiano1, a następnie smażyć w mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Dodatkowo
Mięso mielone usmażyć na pozostałym po smażeniu chipsów oleju. Przyprawić solą, papryką słodką i ostrą, kuminem oraz cynamonem. Zalać passatą pomidorową i całkowicie odparować płyn. Ostudzić.
Na spodzie formy do pieczenia równomiernie rozłożyć chipsy z tortilli. Na nich ułożyć mięso, posypać serem. Zapiekać ok. 8-10 minut w 180° z włączoną funkcją termoobiegu aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.