Go Back Email Link
+ porcje
risotto dyniowe

Risotto dyniowe z krewetkami

Modern Cavegirl
Keto risotto dyniowe to pięknie wyglądające i wykwintne danie. Idealne zarówno na wyjątkowe okazje, jak i na co dzień. Kalafior sprawdza się tutaj świetnie w zastępstwie ryżu. Wszystkim niedowiarkom polecam spróbować! :-)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 30 mins
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 336.94 kcal

Składniki
  

  • 50 g masło klarowane
  • 1 szt. szalotka
  • 250 g kalafior starty na tarce na drobnych oczkach
  • 150 ml białe wino wytrawne
  • 1 szklanka bulion drobiowy lub rybny
  • 0,5 szklanki puree dyniowe (z pieczonej dyni)
  • 50 g pecorino (lub innego długodojrzewającego); starty
  • 200 g krewetki koktajlowe
  • 8 sztuk krewetki tygrysie
  • ½ łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska (do smaku)
  • 1 szczypta pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania
 

  • Masło rozgrzać na patelni. Krewetki tygrysie usmażyć z obu stron. Zdjąć. Zeszklić szalotkę. Wrzucić ryż z kalafiora i smażyć przez chwilę mieszając, po czym zalać winem. Gdy płyn odparuje dodać bulion i gotować całość przez ok. 7 - 10 minut. Po odparowaniu dodać puree z dyni oraz starty ser. Wymieszać i dodać krewetki koktajlowe. Gotować przez ok. 1 minutę i zdjąć z gazu. Podawać gorące w towarzystwie krewetek tygrysich.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu