Go Back
Keto sałatka z cukinii

Sałatka z cukinii

Pyszna, lekka i chrupiąca letnia sałatka? Dokładnie taka jest ta keto sałatka z cukinii! Idealna nie tylko na śniadanie czy lunch, ale także na grilla... i w sumie wszystkie inne okoliczności. Musicie jej spróbować!
Czas przygotowania 10 mins
Czas całkowity 10 mins
Rodzaj dania Przekąska, Sałatka, Śniadanie
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege, Włoska
Ilość porcji 2 porcje

Składniki
  

  • 2 cukinie niewielkie
  • 3 plastry pomidorów suszonych w oliwie
  • 10 sztuk oliwek Kalamata, wypestkowanych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (najlepiej tej z pomidorów suszonych)
  • 1 garść orzeszków piniowych podprażonych na suchej patelnii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plasterki (można do tego celu użyć obieraczki do warzyw). Posypać solą i odstawić na chwilę, żeby puściła wodę. W międzyczasie pokroić drobno pomidory oraz oliwki. Po 2-3 minutach plastry cukinii wysuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać wszystko dodając oliwę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać prażonymi orzeszkami piniowymi.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez jajka):
Wartość energetyczna: 95 kcal
Tłuszcz: 8,0 g
Węglowodany: 4,0 g
Błonnik 1,5 g
Białko 2,3 g