Go Back Email Link
+ porcje
keto ravioli z dynią

Ravioli z dynią i migdałami

Modern Cavegirl
Myślicie, że kuchni włoskiej nie da się sketonizować...? Nic bardziej mylnego! Oto keto ravioli z dynią, które równie dobrze mogą być pierogami... Najważniejsze, że są wyśmienite w wyglądzie, smaku i konsystencji. Polecam gorąco!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 35 mins
Rodzaj dania Lunch, Przekąska
Kuchnia Włoska
Ilość porcji 10 sztuk
Kalorie 134.12 kcal

Składniki
  

Ciasto na ravioli

Farsz

Dodatkowo

Sposób przygotowania
 

Ciasto na ravioli

  • Suche składniki umieść w malakserze i przemieszaj, żeby się równomiernie wymieszały. Dodaj ocet po łyżeczce za jednym zamachem jednocześnie miksując. Następnie dodaj jajko, a potem wodę i miksuj dalej aż do uzyskania jednorodnego ciasta, które powinno zbić się w kulę. Jeśli ciasto wyjdzie za suche, dodaj odrobinę więcej wody. Wyjmij ciasto i zawiń w folię aluminiową. Ugniataj przez ok. 5 minut, po czym odłóż w temperaturze pokojowej na ok. 15 minut. Następnie umieść ciasto w lodówce na ok. 45 minut.

Farsz

  • Cebulkę drobno pokrój i przesmaż na oliwie aż się zeszkli. Dodaj startą dynię i mieszając dalej duś całość przez kilka minut. Dopraw do smaku. Gdy cebula i dynia będą miękkie odstaw z ognia i ostudź. Dodaj starty parmezan oraz mąkę migdałową i dobrze wymieszaj.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Farsz podziel na 10 porcji i z każdej z nich uformuj kulkę. Kulki układaj na jednej połowie ciasta i przykryj drugą połową. Palcami podociskaj przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wytnij kwadraty z ciasta tak, aby farsz znalazł się w centralnej części. Poukładaj ravioli na płaskiej blaszce i wstaw do zamrażalnika na 15 minut przed gotowaniem.
  • W płaskim garnku/ patelni zagotuj niewielką ilość wody (na poziomie kilku centymetrów). Można ją posolić. Do wrzątku delikatnie wkładaj ravioli. Gotuj we wrzątku przez ok. 3 minuty. Odcedź. Na patelni rozpuść masło, dodaj szałwię, a następnie wyłóż ugotowane ravioli i smaż przez kilka minut. Serwuj ciepłe. Można posypać orzeszkami piniowymi.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

  1. W oryginalnym przepisie na farsz jest dodawane jajko. Ja ominęłam je z premedytacją. Dodatek jajka rozrzedza farsz, który potem trzeba zagęszczać dodatkową porcją mąki migdałowej lub jakimś niskowęglowodanowym odpowiednikiem bułki tartej. Tymczasem farsz ma świetną konsystencję bez jajka, także zostałabym przy tej wersji.