W myśl zasady, że ryby powinno konsumować się co najmniej dwa razy w tygodniu, przedstawiam pomysł na pyszne danie rybne - keto roladki rybno - cukiniowe. Nie są szczególnie pracochłonne, za to bardzo smaczne i miłe dla oka. Wypróbujcie koniecznie!
Cukinię pokroić wzdłuż na 6 plastrów. Rozgrzać patelnię grillową i na maśle klarowanym zgrillować cukinię aż stanie się na tyle elastyczna, żeby móc formować z niej roladki. Rybę przekroić wzdłuż, dobrze wytrzeć ręcznikami papierowymi z nadmiaru wody, posolić. Każdy kawałek ryby zwijać razem z plastrem cukinii formując rulonik. Zabezpieczyć wykałaczkami, żeby się nie rozpadł. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w trybie grill + termoobieg przez ok. 15 minut. W tym czasie przygotować sos holenderski.
Sos holenderski
Masło rozpuścić w rondelku na średnim ogniu. Jajko rozmieszać z sokiem z 1/2 cytryny, musztardą oraz wodą i posolić. Gdy masło będzie już bardzo gorące, zmniejszyć ogień, a następnie wlać mieszaninę jajek z sokiem z cytryny i wodą. Podgrzewać dalej energicznie mieszając aż całość zgęstnieje nie dopuszczając do ścięcia się jajka. Nie doprowadzić do zagotowania! Na sos holenderski wyłożyć zgrillowane roladki.