Cofnij Email Link
+ porcje
keto pizza

Pizza

Avatar for Modern Cavegirl
Ulubione danie wszystkich miłośników dobrego jedzenia teraz w wersji sketonizowanej! Oto najprawdziwsza włoska keto pizza zrobiona przy użyciu niskowęglowodanowych mąk. Kto się pisze? :D
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas oczekiwania 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina 5 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 509.48 kcal

Składniki
  

Spód do pizzy

Sos pomidorowy

Dodatki - według uznania

  • 1 kulka mozzarella pokrojona w plastry
  • 10 plastrów salami
  • 0,5 szt. cebula pokrojona w pióra

Sposób przygotowania
 

Spód do pizzy

  • Wymieszać mleko kokosowe, inulinę oraz drożdże, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (ja umieszczam w metalowej miseczce i ustawiam najniższy poziom mocy na płycie indukcyjnej) na ok. 10 minut. Jeśli zaczyn zaczął bąblować, to można przejść do kolejnego kroku.
  • Do zaczynu dodać jajka, wymieszać do połączenia składników. Suche składniki połączyć i dodać do masy. Delikatnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut1.
  • Gdy ciasto lekko wyrośnie, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwilżonymi rękoma uformować cienki placek z grubszymi rantami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 – 40℃ i zostawić na ok. 30 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 160℃ z włączoną funkcją termoobiegu i piec przez ok. 10-15 minut.

Sos pomidorowy

  • Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie, po czym zalać pomidorami z puszki. Odparować znaczną część wody tak, aby powstał gęsty sos. Sos ostudzić, zblendować na gładko i wyłożyć na podpieczony spód do pizzy. Na to wyłożyć ser, salami oraz cebulę. Zapiekać pod grillem przez kolejne 10 - 15 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

  1. Długość wyrastania ciasta zależy od wielu czynników, w tym przede wszystkim od temperatury otoczenia. Dostosuj czas do warunków temperaturowych w Twojej kuchni.
  2. Z tego przepisu wychodzi pizza na spodzie o średniej wysokości. Jeśli preferujesz pizzę na cienkim spodzie, rozwałkuj ciasto na placek o większej średnicy.