Ulubione danie wszystkich miłośników dobrego jedzenia teraz w wersji sketonizowanej! Oto najprawdziwsza włoska keto pizza zrobiona przy użyciu niskowęglowodanowych mąk. Kto się pisze? :D
Wymieszać mleko kokosowe, inulinę oraz drożdże, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (ja umieszczam w metalowej miseczce i ustawiam najniższy poziom mocy na płycie indukcyjnej) na ok. 10 minut. Jeśli zaczyn zaczął bąblować, to można przejść do kolejnego kroku.
Do zaczynu dodać jajka, wymieszać do połączenia składników. Suche składniki połączyć i dodać do masy. Delikatnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut1.
Gdy ciasto lekko wyrośnie, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwilżonymi rękoma uformować cienki placek z grubszymi rantami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 – 40℃ i zostawić na ok. 30 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 160℃ z włączoną funkcją termoobiegu i piec przez ok. 10-15 minut.
Sos pomidorowy
Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie, po czym zalać pomidorami z puszki. Odparować znaczną część wody tak, aby powstał gęsty sos. Sos ostudzić, zblendować na gładko i wyłożyć na podpieczony spód do pizzy. Na to wyłożyć ser, salami oraz cebulę. Zapiekać pod grillem przez kolejne 10 - 15 minut.
Długość wyrastania ciasta zależy od wielu czynników, w tym przede wszystkim od temperatury otoczenia. Dostosuj czas do warunków temperaturowych w Twojej kuchni.
Z tego przepisu wychodzi pizza na spodzie o średniej wysokości. Jeśli preferujesz pizzę na cienkim spodzie, rozwałkuj ciasto na placek o większej średnicy.