Cofnij Email Link
+ porcje
Chłodnik ogórkowy

Gazpacho ogórkowe

Avatar for Modern Cavegirl
Orzeźwiające keto gazpacho ogórkowe prosto z lodówki pomoże przetrwać największe upały. W dodatku jest to pożywne i niskowęglowodanowe danie. Idealna propozycja na lato. Niech żyją chłodniki!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minuty
Czas całkowity 2 godziny 5 minuty
Rodzaj dania Lunch, Przekąska, Zupa
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 3 porcje
Kalorie 375.51 kcal

Składniki
  

  • 350 g ogórek świeży
  • 1/2 szklanki rukola
  • 1 szklanka jogurt kokosowy gęsty
  • 1 ząbek czosnek
  • 1/2 szt. cebula niewielka
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka sól himalajska, kłodawska lub morska
  • kilka kropli tabasco green pepper (ominąć na AIP)
  • 1 szczypta pieprz świeżo mielonego (ominąć na AIP)
  • 3 szt. pomidorki koktajlowe do dekoracji

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki zblendować. Gdyby było zbyt gęste, dolać świeżej wody. Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Przelać do miseczek lub kieliszków. Udekorować pomidorem. Serwować mocno schłodzone.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)