Keto pecan pie (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto ciasto
Keto pecan pie

Coroczny przebój Święta Dziękczynienia

Keto pecan pie, czyli ciasto z orzechów pecan robiłam już co prawda jakiś czas temu, ale jest na tyle smaczne, że nie mogło nie znaleźć się na blogu. Musiało tylko poczekać trochę na publikację, bo w kolejce oczekiwało kilka innych przepisów… A teraz nadarza się ku temu idealna okazja. Jutro wypada bowiem amerykańskie🇺🇸 Thanksgiving (Święto Dziękczynienia), które to z reguły jest głównym momentem w roku, kiedy to na amerykańskich stołach pojawia się ten wypiek. Na zachętę dodam, że jest ono bardzo proste w przygotowaniu, a efekt końcowy jest wprost zachwycający w smaku!

placek orzechowy
keto ciasto orzechowe

Sposób na wykorzystanie darów jesieni

Mimo, że pecan pie ma stricte amerykański rodowód, to nie widzę przeszkód, żeby jego jesienny charakter nie znalazł zastosowania w naszych realiach… Zawsze można zamienić orzechy pecan na orzechy włoskie, żeby miało bardziej lokalny charakter. Wtedy będzie to po prostu ciasto orzechowe… I to bardzo dobre ciasto! 😊 My nie celebrujemy Thanksgiving, jednak i u nas okazji by upiec pyszne ciasto z darami jesieni nie brakuje… Listopad także w naszym kraju obfituje w święta i okazje do spotkań w rodzinnym gronie, co przekłada się także na zwiększoną produkcję słodkości. Te już co prawda za nami, ale zapewniam, że brak szczególnej okazji nie jest przeciwwskazaniem do jego wykonania… Najbliższy weekend też jest dobrym momentem na wypróbowanie tego przepisu! 😜

Orzechy pecan + syrop klonowy = para idealna

Oczywiście naturalnym towarzyszem dla orzechów pecan jest syrop klonowy… I tutaj pojawiają się schody, gdyż jest on absolutnie zakazany na diecie ketogenicznej ze względu na bardzo wysoką koncentrację cukru… Nie ma jednak sytuacji bez wyjścia. Można się bowiem zaopatrzyć w bezcukrowy syrop klonowy na bazie erytrytolu. Z naturalnym syropem klonowym nie ma on zbyt wiele wspólnego, ale smakowo jest podobny. Alternatywą jest aromat klonowy, który także nadaje ciastu odpowiedni posmak… Problemu nie mają osoby stosujące dietę Paleo, bo w tym przypadku syrop klonowy – jako produkt całkowicie naturalny – jest dozwolony. A nawet pokusiłabym się o stwierdzenie, że jest to preferowana substancja słodząca, gdyż zawiera ona szereg witamin i minerałów. Na diecie ketogenicznej niska zawartość węglowodanów netto pozostaje jednak priorytetem, stąd usilne próby kopiowania produktów, które nie mieszczą się w tych wyśrubowanych limitach…

keto pecan pie
Ciasto orzechowe

Także zarówno pecany, jak i bezcukrowy syrop klonowy można zastąpić produktami bliższymi Waszemu sercu. Tak czy siak keto pecan pie jest pysznym deserem, który zdecydowanie warto wypróbować!

Wydruk przepisu
Pecan Pie
Pyszne, jesienne ciasto z orzechami w roli głównej. W tym przypadku są to orzechy pecan, co sprawia, że jest to keto pecan pie. Jest to typowo amerykański wypiek, który zwyczajowo uświetnia Święto Dziękczynienia. Zapewniam jednak, że podbije ono także europejskie podniebienia! Koniecznie spróbujcie!
ciasto orzechowe
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 45 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
porcji
Składniki
Spód
Orzechowe nadzienie
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 45 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
porcji
Składniki
Spód
Orzechowe nadzienie
ciasto orzechowe
Sposób przygotowania
Spód
  1. Z podanych składników uformuj gładkie ciasto korzystając z malaksera. Ciastem wyłóż niewielką tortownicę (20 cm średnicy), nakłuj je widelcem i schłodź w lodówce przez 15 - 20 minut. Po tym czasie podpiecz go przez ok 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu.
Nadzienie orzechowe
  1. Orzechy posiekaj na drobne kawałki. Jajka ubij z olejem kokosowym (lub masłem) i bezcukrowym syropem klonowym, a jeśli go nie używasz, z erytrytolem i aromatem klonowym. Na podpieczony spód wyłóż orzechy i zalej je masą jajeczno - klonową. Piecz przez kolejne 30 minut (aż masa się zetnie). Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 118 kcal

Tłuszcz: 23,1 g

Węglowodany: 2,8 g

Błonnik 1,3 g

Białko 3,3 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *