Keto cukinia w boczku (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto danie na grilla
Keto cukinia w boczku

Przyszła wiosna, wyciągamy grille

Sezon grillowy ruszył z kopyta wraz z pierwszymi ciepłym dniami. Jakaż to frajda móc usiąść na trawie i relaksować się w słońcu podczas gdy zaraz obok na ruszcie skwierczą kiełbaski i inne pyszności… Takie jak keto cukinia w boczku. 🙂 Nie znam chyba nikogo, kto nie lubi grillować. Przyrządzanie potraw i ich konsumpcja na świeżym powietrzu ma w sobie coś wyjątkowo atrakcyjnego. To musi mieć chyba jakiś związek z tym, że od wieków człowiek przyrządzał jedzenie na ogniu, a do grilla temu w sumie niedaleko. Jest w tym najwyraźniej jakaś atawistyczna przyjemność. Poza tym stanowi to zawsze jakieś urozmaicenie wobec dań przyrządzanych w domowych kuchniach przez pozostałą część roku. Plusem jest też fakt, że grill jest mocno kompatybilny z dietą ketogeniczną i Paleo.

Czas wrzucić coś na ruszt

Jeśli chodzi o potrawy, które lądują na ruszcie, to tutaj łatwo o rutynę. W gorące dni nikomu nie chce się spędzać czasu na przygotowaniu potraw grillowych. Stawiamy wtedy na szybkie rozwiązania. Kawałek karkówki oraz kiełbasa i obiad właściwie gotowy. I nie ma w tym nic złego, oczywiście pod warunkiem, że zbilansujemy to odpowiednią ilością warzyw. No i zadbamy o dobrą jakość zakupionych produktów. A nie jest to wcale takie proste… Uwaga na skład kiełbasy! Potrafią się tam znaleźć bardzo dziwne rzeczy na hydrolizacie białka sojowego zaczynając a na skrobi kończąc… I pamiętajmy, że grill to nie tylko mięsa. Większość warzyw także świetnie nadaje się do grillowania.

Keto danie na grilla
Keto cukinia w boczku – idealna na grilla

Urozmaicenie grillowego menu

Grill oferuje tyle innych możliwości, że naprawdę nie warto ograniczać się tylko do wspomnianych produktów. Tym bardziej, że dostępność warzyw jest o tej porze roku największa. Poświęcając dosłownie chwilę na przygotowania, można wyczarować naprawdę świetne i zdrowe potrawy, które będą jak znalazł na grilla. Dzisiaj prezentuję jedno z nich. Jest to tegoroczne odkrycie, jednak biorąc pod uwagę stopień skomplikowania oraz łatwą dostępność składników zastanawiam się jakim cudem nie wpadłam na ten pomysł wcześniej…! 😀

Keto cukinia na grilla
Keto cukinia w boczku – po zgrillowaniu

Prostota górą

Są to bowiem kawałki cukinii przełożone plastrem pieczarki i zawinięte w boczku. Po zgrillowaniu te trzy produkty zamieniają się w istne niebo w gębie! Odkąd spróbowałam ich po raz pierwszy, pojawiają się na każdym grillu i nie sądzę, żeby mogły się szybko znudzić. Spróbujcie sami, a zobaczycie jak smaczne i efektowne jest to danie. No i wprost idealne na ruszt, chociaż w piekarniku czy na patelni z pewnością też da się je przyrządzić. Cukinia jest zresztą bardzo wdzięcznym do grillowania warzywem. Nawet sama sprawdzi się wyśmienicie, nie mówiąc już o innych możliwościach, a jest ich bardzo wiele! 🙂

Wydruk przepisu
Cukinia w boczku
Keto cukinia w boczku to szybkie, pyszne i banalnie proste danie na grilla. Kilka minut roboty, a efekt jest zachwycający. Warto więc wypróbować podczas letnich spotkań towarzyskich z grillem w roli głównej.
Keto danie na grilla
Dania Przekąska
Kuchnia Europejska
Keyword boczek
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Dania Przekąska
Kuchnia Europejska
Keyword boczek
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Keto danie na grilla
Sposób przygotowania
  1. Cukinię pokroić w plastry (w sumie powinniśmy mieć 32 sztuki). Na każdy plaster cukinii kłaść plaster pieczarki, przykryć drugim plastrem cukinii i całość owijać dokładnie boczkiem. Piec na ruszcie przez ok. 5-7 minut z każdej strony uważając, żeby się nie przypaliły.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:

Wartość energetyczna: 50 kcal

Tłuszcz: 4,0 g

Węglowodany: 1,5 g

Błonnik 0,6 g

Białko 2,3 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *