wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto danie na grilla

Keto cukinia w boczku (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”2540″] [ultimate-recipe-print id=”2540″]
Keto danie na grilla
Keto cukinia w boczku

Przyszła wiosna, wyciągamy grille

Sezon grillowy ruszył z kopyta wraz z pierwszymi ciepłym dniami. Jakaż to frajda móc usiąść na trawie i relaksować się w słońcu podczas gdy zaraz obok na ruszcie skwierczą kiełbaski i inne pyszności… Takie jak keto cukinia w boczku. 🙂 Nie znam chyba nikogo, kto nie lubi grillować. Przyrządzanie potraw i ich konsumpcja na świeżym powietrzu ma w sobie coś wyjątkowo atrakcyjnego. To musi mieć chyba jakiś związek z tym, że od wieków człowiek przyrządzał jedzenie na ogniu, a do grilla temu w sumie niedaleko. Jest w tym najwyraźniej jakaś atawistyczna przyjemność. Poza tym stanowi to zawsze jakieś urozmaicenie wobec dań przyrządzanych w domowych kuchniach przez pozostałą część roku. Plusem jest też fakt, że grill jest mocno kompatybilny z dietą ketogeniczną i Paleo.

Czas wrzucić coś na ruszt

Jeśli chodzi o potrawy, które lądują na ruszcie, to tutaj łatwo o rutynę. W gorące dni nikomu nie chce się spędzać czasu na przygotowaniu potraw grillowych. Stawiamy wtedy na szybkie rozwiązania. Kawałek karkówki oraz kiełbasa i obiad właściwie gotowy. I nie ma w tym nic złego, oczywiście pod warunkiem, że zbilansujemy to odpowiednią ilością warzyw. No i zadbamy o dobrą jakość zakupionych produktów. A nie jest to wcale takie proste… Uwaga na skład kiełbasy! Potrafią się tam znaleźć bardzo dziwne rzeczy na hydrolizacie białka sojowego zaczynając a na skrobi kończąc… I pamiętajmy, że grill to nie tylko mięsa. Większość warzyw także świetnie nadaje się do grillowania.

Keto danie na grilla
Keto cukinia w boczku – idealna na grilla

Urozmaicenie grillowego menu

Grill oferuje tyle innych możliwości, że naprawdę nie warto ograniczać się tylko do wspomnianych produktów. Tym bardziej, że dostępność warzyw jest o tej porze roku największa. Poświęcając dosłownie chwilę na przygotowania, można wyczarować naprawdę świetne i zdrowe potrawy, które będą jak znalazł na grilla. Dzisiaj prezentuję jedno z nich. Jest to tegoroczne odkrycie, jednak biorąc pod uwagę stopień skomplikowania oraz łatwą dostępność składników zastanawiam się jakim cudem nie wpadłam na ten pomysł wcześniej…! 😀

Keto cukinia na grilla
Keto cukinia w boczku – po zgrillowaniu

Prostota górą

Są to bowiem kawałki cukinii przełożone plastrem pieczarki i zawinięte w boczku. Po zgrillowaniu te trzy produkty zamieniają się w istne niebo w gębie! Odkąd spróbowałam ich po raz pierwszy, pojawiają się na każdym grillu i nie sądzę, żeby mogły się szybko znudzić. Spróbujcie sami, a zobaczycie jak smaczne i efektowne jest to danie. No i wprost idealne na ruszt, chociaż w piekarniku czy na patelni z pewnością też da się je przyrządzić. Cukinia jest zresztą bardzo wdzięcznym do grillowania warzywem. Nawet sama sprawdzi się wyśmienicie, nie mówiąc już o innych możliwościach, a jest ich bardzo wiele! 🙂

Keto danie na grilla

Cukinia w boczku

Modern Cavegirl
Keto cukinia w boczku to szybkie, pyszne i banalnie proste danie na grilla. Kilka minut roboty, a efekt jest zachwycający. Warto więc wypróbować podczas letnich spotkań towarzyskich z grillem w roli głównej.
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 20 mins
Rodzaj dania Przekąska
Kuchnia Europejska
Porcje 16 sztuk
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

  • 1 szt. cukinia dość spora
  • 16 plastrów pieczarki
  • 16 plastrów boczek wędzony
skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię pokroić w plastry (w sumie powinniśmy mieć 32 sztuki). Na każdy plaster cukinii kłaść plaster pieczarki, przykryć drugim plastrem cukinii i całość owijać dokładnie boczkiem. Piec na ruszcie przez ok. 5-7 minut z każdej strony uważając, żeby się nie przypaliły.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Cukinia w boczku
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
96.49
% RWS*
Tłuszcz
 
8.82
g
14
%
Tłuszcze nasycone
 
2.94
g
18
%
Tłuszcze trans
 
0.03
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.45
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.84
g
Cholesterol
 
14.52
mg
5
%
Sód
 
147.55
mg
6
%
Potas
 
115.33
mg
3
%
Węglowodany
 
1.11
g
0
%
Błonnik
 
0.26
g
1
%
Cukier
 
0.62
g
1
%
Białko
 
3.21
g
6
%
Witamina A
 
48.52
IU
1
%
Witamina C
 
3.74
mg
5
%
Wapń
 
4.51
mg
0
%
Żelazo
 
0.2
mg
1
%
Węglowodany netto
 
0.85
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu