Zastanawiasz się co jeść na diecie ketogenicznej? KETO sałatka z wołowiną będzie perfekcyjnym wyborem, który świetnie sprawdzi się zarówno w roli niskowęglowodanowego śniadania, jak i lekkiego obiadu. Ten uniwersalny przepis ketogeniczny to także posiłek idealny na wynos do pracy.
Sałatka z wołowiną – lżejszy KETO obiad w upalny dzień
Bardzo prosta, jednak całkiem pożywna keto sałatka z wołowiną stanowi świetną ketogeniczną propozycję obiadową. Zwłaszcza w upalne letnie dni, kiedy nikomu nie chce się stać przy garach. Z drugiej strony, w takich okolicznościach przyrody rzadko kto ma ochotę na gorące posiłki. Co prawda stek z rostbefu trzeba uprzednio usmażyć, ale trwa to zaledwie kilka minut, więc nie ma tragedii. Jest to także dobry pomysł na danie z grilla. Pozostałe składniki sałatki należy przygotować wcześniej a mięso po prostu zgrillować. A skoro sezon grillowy w pełni, to to danie idealnie wpasowuje się w aktualne trendy.
Rare, medium czy well-done?
Wołowinę do tego dania należy przyrządzić według własnych upodobań. Chodzi mi o stopień wysmażenia. Ja osobiście preferuję trochę bardziej wysmażone mięso, jednak wcale nie jest to taki dobry wybór, jakby się mogło wydawać… Przesmażanie mięsa to wszechobecny proceder pochodzący z głębokiego przekonania, że surowe mięso oznacza zagrożenie zakażeniami bakteryjnymi. Tymczasem przegotowane mięso jest nie tylko mniej strawne, ale także niezdrowe:
- Po pierwsze dostarcza mniej składników mineralnych, które po prostu giną w wysokich temperaturach.
- Po drugie może zawierać szkodliwe związki jeśli zostało wystawione na bardzo wysoką temperaturę (głównie akrylamid)
Najlepiej poddawać mięso obróbce termicznej w umiarkowanych temperaturach. Jeśli po przekrojeniu mięsa, widać, że zachowało ono soki, to dobrze. Dlatego wołowinę najlepiej jeść mało lub średnio wysmażoną. Taka oferuje najwięcej korzyści dla naszych organizmów.
KETO sałatka z wołowiną, czyli zdrowe grillowanie
Nie jest to dobra wiadomość dla miłośników grillowania (w tym mnie samej). Problem przesmażenia często pojawia się bowiem właśnie w kontekście tego sposobu obróbki, bo z reguły wiąże się z jego lekkim przepieczeniem. W dodatku, gdy tłuszcz i soki z mięsa spadają na rozżarzony węgiel i pojawia się ogień, to powstają bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia związki. Dlatego grillować należy z głową – nie trzymając mięsa na ruszcie zbyt długo i dbając, by tłuszcz i soki się nie zapalały. Okazuje się, że dieta ketogeniczna i Paleo to nie tylko odpowiedni dobór składników. Istotny jest także taki sposób jego przygotowania, aby mogło przynieść organizmowi jak największe korzyści.
W jaki sposób ten KETO przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis wyróżnia się pewnymi konkretnymi cechami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- bardzo wysoka zawartość białka gwarantuje długotrwałe uczucie sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz zapewnia budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- bardzo niska zawartość węglowodanów netto ułatwia kontrolę glikemii i aktywuje tryb spalania tkanki tłuszczowej, co sprawia, że proces redukcji, także tłuszczu z brzucha przebiega dużo sprawniej
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne A TAKŻE Rola keto diety w leczeniu Hashimoto
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W KETO JADŁOSPISIE NA TYDZIEŃ ORAZ W NASTĘPUJĄCYCH GOTOWYCH JADŁOSPISACH:
Sałatka z wołowiną
Składniki
- 1 szt. stek z rostbefu lub antrykotu (ok. 300 g)
- 5 ml olej kokosowy (ok. 1 łyżeczka)
- 1 opakowanie mieszanka sałat
- 0,5 szt. świeża papryka
- 5 sztuk pomidorki koktajlowe
- 1 łyżeczka sezam
- 1 łyżka ocet balsamiczny (uwaga na zawartość węglowodanów!)
- 10 ml oliwa z oliwek (ok. 1 łyżka)
- ¼ łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
Sposób przygotowania
- Stek z rostbefu smażyć na oleju kokosowym z każdej strony po ok 2-3 minuty (w zależności od docelowego stopnia wysmażenia). Odstawić do ostudzenia. W misce umieścić mieszankę sałat, pokrojoną w paski paprykę oraz pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Z oliwy, soli oraz octu balsamicznego zrobić vinegret i polać nim sałatkę. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w cienkie plasterki wołowinę i posypać sezamem (można go uprzednio chwilę podprażyć na suchej patelni).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.