NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Sałatka z rostbefem

Keto sałatka z wołowiną (Paleo, LowCarb)

Keto sałatka z wołowiną – lżejszy obiad w upalny dzień

Bardzo prosta, jednak całkiem pożywna keto sałatka z wołowiną stanowi świetną propozycję obiadową. Zwłaszcza w upalne letnie dni, kiedy nikomu nie chce się stać przy garach. Z drugiej strony, w takich okolicznościach przyrody rzadko kto ma ochotę na gorące posiłki. Co prawda stek z rostbefu trzeba uprzednio usmażyć, ale trwa to zaledwie kilka minut, więc nie ma tragedii. Jest to także dobry pomysł na danie z grilla. Pozostałe składniki sałatki należy przygotować wcześniej a mięso po prostu zgrillować. A skoro sezon grillowy w pełni, to to danie idealnie wpasowuje się w aktualne trendy.

Rare, medium czy well-done?

Wołowinę do tego dania należy przyrządzić według własnych upodobań. Chodzi mi o stopień wysmażenia. Ja osobiście preferuję trochę bardziej wysmażone mięso, jednak wcale nie jest to taki dobry wybór, jakby się mogło wydawać… Przesmażanie mięsa to wszechobecny proceder pochodzący z głębokiego przekonania, że surowe mięso oznacza zagrożenie zakażeniami bakteryjnymi. Tymczasem przegotowane mięso jest nie tylko mniej strawne, ale także niezdrowe:

  • Po pierwsze dostarcza mniej składników mineralnych, które po prostu giną w wysokich temperaturach.
  • Po drugie może zawierać szkodliwe związki jeśli zostało wystawione na bardzo wysoką temperaturę (głównie akrylamid)

Najlepiej poddawać mięso obróbce termicznej w umiarkowanych temperaturach. Jeśli po przekrojeniu mięsa, widać, że zachowało ono soki, to dobrze. Dlatego wołowinę najlepiej jeść mało lub średnio wysmażoną. Taka oferuje najwięcej korzyści dla naszych organizmów.

Keto sałatka z rostbefem
Keto sałatka z wołowiną

Keto sałatka z wołowiną, czyli grillowanie zgodne z Keto & Paleo

Nie jest to dobra wiadomość dla miłośników grillowania (w tym mnie samej). Problem przesmażenia często pojawia się bowiem właśnie w kontekście tego sposobu obróbki, bo z reguły wiąże się z jego lekkim przepieczeniem. W dodatku, gdy tłuszcz i soki z mięsa spadają na rozżarzony węgiel i pojawia się ogień, to powstają bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia związki. Dlatego grillować należy z głową – nie trzymając mięsa na ruszcie zbyt długo i dbając, by tłuszcz i soki się nie zapalały. Okazuje się, że dieta ketogeniczna i Paleo, to nie tylko odpowiedni dobór składników. Istotny jest także taki sposób jego przygotowania, aby mogło przynieść organizmowi jak największe korzyści.


TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:


No to uzbrojeni w wiedzę teoretyczną możemy przystąpić do praktyki! Oto krótki opis sposobu przygotowania dzisiejszej keto sałatki z wołowiną:

Sałatka z rostbefem

Sałatka z wołowiną

Modern Cavegirl
Pyszna i pożywna keto sałatka z wołowiną to dobry pomysł na lekki obiad w upalny dzień. Stek można przygotować zarówno na patelni, jak i grillu. Do tego spora porcja warzyw i zdrowy posiłek gotowy w kilka minut!
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 6 mins
Czas całkowity 21 mins
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 1 szt. stek z rostbefu lub antrykotu (ok. 300 g)
  • 5 ml olej kokosowy (ok. 1 łyżeczka)
  • 1 opakowanie mieszanka sałat
  • 0,5 szt. świeża papryka
  • 5 sztuk pomidorki koktajlowe
  • 1 łyżeczka sezam
  • 1 łyżka ocet balsamiczny (uwaga na zawartość węglowodanów!)
  • 10 ml oliwa z oliwek (ok. 1 łyżka)
  • ¼ łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny jadłospis!

Sposób przygotowania
 

  • Stek z rostbefu smażyć na oleju kokosowym z każdej strony po ok 2-3 minuty (w zależności od docelowego stopnia wysmażenia). Odstawić do ostudzenia. W misce umieścić mieszankę sałat, pokrojoną w paski paprykę oraz pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Z oliwy, soli oraz octu balsamicznego zrobić vinegret i polać nim sałatkę. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w cienkie plasterki wołowinę i posypać sezamem (można go uprzednio chwilę podprażyć na suchej patelni).
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Sałatka z wołowiną
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
415.73
% RWS*
Tłuszcz
 
30.84
g
47
%
Tłuszcze nasycone
 
12.22
g
76
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.06
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
15.57
g
Cholesterol
 
91.5
mg
31
%
Sód
 
385.35
mg
17
%
Potas
 
573.93
mg
16
%
Węglowodany
 
3.98
g
1
%
Błonnik
 
0.77
g
3
%
Cukier
 
1.31
g
1
%
Białko
 
31.39
g
63
%
Witamina A
 
1619.49
IU
32
%
Witamina C
 
51.9
mg
63
%
Wapń
 
30.34
mg
3
%
Żelazo
 
3.27
mg
18
%
Węglowodany netto
 
3.21
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu