[ultimate-recipe-jump id=”2564″] [ultimate-recipe-print id=”2564″]

Lżejszy obiad w upalny dzień
Bardzo prosta, jednak całkiem pożywna keto sałatka z wołowiną stanowi świetną propozycję obiadową. Zwłaszcza w upalne letnie dni, kiedy nikomu nie chce się stać przy garach. Z drugiej strony, w takich okolicznościach przyrody rzadko kto ma ochotę na gorące posiłki. Co prawda stek z rostbefu trzeba uprzednio usmażyć, ale trwa to zaledwie kilka minut, więc nie ma tragedii. Jest to także dobry pomysł na danie z grilla. Pozostałe składniki sałatki należy przygotować wcześniej a mięso po prostu zgrillować. A skoro sezon grillowy w pełni, to to danie idealnie wpasowuje się w aktualne trendy.
Rare, medium czy well-done?
Wołowinę do tego dania należy przyrządzić według własnych upodobań. Chodzi mi o stopień wysmażenia. Ja osobiście preferuję dość wysmażone mięso, jednak wcale nie jest to taki dobry wybór, jakby się mogło wydawać… Przesmażanie mięsa to wszechobecny proceder pochodzący z głębokiego przekonania, że surowe mięso z uwagi na kryjące się w nim bakterie oznacza pewną śmierć. Tymczasem przegotowane mięso jest nie tylko mniej strawne, ale także niezdrowe. Po pierwsze dostarcza mniej składników mineralnych, które po prostu giną w wysokich temperaturach. A po drugie może zawierać szkodliwe związki jeśli zostało wystawione na bardzo wysoką temperaturę. Najlepiej poddawać mięso obróbce termicznej w umiarkowanych temperaturach. Jeśli po przekrojeniu mięsa, widać, że zachowało ono soki, to znaczy, że nie zostało przegotowane. Dlatego wołowinę najlepiej jeść mało lub średnio wysmażoną. Taka oferuje najwięcej korzyści dla naszych organizmów.

Grillowanie zgodne z Keto & Paleo
Nie jest to dobra wiadomość dla miłośników grillowania (w tym mnie samej). Problem przesmażenia często pojawia się bowiem właśnie w kontekście tego sposobu obróbki mięsa, bo z reguły wiąże się z jego lekkim przepieczeniem. W dodatku, gdy tłuszcz i soki z mięsa spadają na rozżarzony węgiel i pojawia się ogień, to powstają bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia związki. Dlatego grillować należy z głową- nie trzymając mięsa na ruszcie zbyt długo i dbając, by tłuszcz i soki się nie zapalały. Okazuje się, że dieta ketogeniczna i Paleo, to nie tylko odpowiedni dobór składników. Istotny jest także taki sposób jego przygotowania, aby mogło przynieść organizmowi jak największe korzyści.
Uzbrojeni w wiedzę teoretyczną możemy przystąpić do praktyki. Oto krótki opis sposobu przygotowania dzisiejszej keto sałatki z wołowiną:

Sałatka z wołowiną
Składniki
- 1 szt. stek z rostbefu lub antrykotu (ok. 300 g)
- 5 ml olej kokosowy (ok. 1 łyżeczka)
- 1 opakowanie mieszanka sałat
- 0,5 szt. świeża papryka
- 5 sztuk pomidorki koktajlowe
- 1 łyżeczka sezam
- 1 łyżka ocet balsamiczny (uwaga na zawartość węglowodanów!)
- 10 ml oliwa z oliwek (ok. 1 łyżka)
- ¼ łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
Sposób przygotowania
- Stek z rostbefu smażyć na oleju kokosowym z każdej strony po ok 2-3 minuty (w zależności od docelowego stopnia wysmażenia). Odstawić do ostudzenia. W misce umieścić mieszankę sałat, pokrojoną w paski paprykę oraz pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Z oliwy, soli oraz octu balsamicznego zrobić vinegret i polać nim sałatkę. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w cienkie plasterki wołowinę i posypać sezamem (można go uprzednio chwilę podprażyć na suchej patelni).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.