Sałatka z rostbefem
Danie główne Keto Lato Low Carb Paleo Przekąska Sałatka

Keto sałatka z wołowiną (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”2564″] [ultimate-recipe-print id=”2564″]
Sałatka z rostbefem
Keto sałatka z wołowiną

Lżejszy obiad w upalny dzień

Bardzo prosta, jednak całkiem pożywna keto sałatka z wołowiną stanowi świetną propozycję obiadową. Zwłaszcza w upalne letnie dni, kiedy nikomu nie chce się stać przy garach. Z drugiej strony, w takich okolicznościach przyrody rzadko kto ma ochotę na gorące posiłki. Co prawda stek z rostbefu trzeba uprzednio usmażyć, ale trwa to zaledwie kilka minut, więc nie ma tragedii. Jest to także dobry pomysł na danie z grilla. Pozostałe składniki sałatki należy przygotować wcześniej a mięso po prostu zgrillować. A skoro sezon grillowy w pełni, to to danie idealnie wpasowuje się w aktualne trendy.

Rare, medium czy well-done?

Wołowinę do tego dania należy przyrządzić według własnych upodobań. Chodzi mi o stopień wysmażenia. Ja osobiście preferuję dość wysmażone mięso, jednak wcale nie jest to taki dobry wybór, jakby się mogło wydawać… Przesmażanie mięsa to wszechobecny proceder pochodzący z głębokiego przekonania, że surowe mięso z uwagi na kryjące się w nim bakterie oznacza pewną śmierć. Tymczasem przegotowane mięso jest nie tylko mniej strawne, ale także niezdrowe. Po pierwsze dostarcza mniej składników mineralnych, które po prostu giną w wysokich temperaturach. A po drugie może zawierać szkodliwe związki jeśli zostało wystawione na bardzo wysoką temperaturę. Najlepiej poddawać mięso obróbce termicznej w umiarkowanych temperaturach. Jeśli po przekrojeniu mięsa, widać, że zachowało ono soki, to znaczy, że nie zostało przegotowane. Dlatego wołowinę najlepiej jeść mało lub średnio wysmażoną. Taka oferuje najwięcej korzyści dla naszych organizmów.

Keto sałatka z rostbefem
Keto sałatka z wołowiną

Grillowanie zgodne z Keto & Paleo

Nie jest to dobra wiadomość dla miłośników grillowania (w tym mnie samej). Problem przesmażenia często pojawia się bowiem właśnie w kontekście tego sposobu obróbki mięsa, bo z reguły wiąże się z jego lekkim przepieczeniem. W dodatku, gdy tłuszcz i soki z mięsa spadają na rozżarzony węgiel i pojawia się ogień, to powstają bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia związki. Dlatego grillować należy z głową- nie trzymając mięsa na ruszcie zbyt długo i dbając, by tłuszcz i soki się nie zapalały. Okazuje się, że dieta ketogeniczna i Paleo, to nie tylko odpowiedni dobór składników. Istotny jest także taki sposób jego przygotowania, aby mogło przynieść organizmowi jak największe korzyści.

Uzbrojeni w wiedzę teoretyczną możemy przystąpić do praktyki. Oto krótki opis sposobu przygotowania dzisiejszej keto sałatki z wołowiną:

Sałatka z rostbefem

Sałatka z wołowiną

Pyszna i pożywna keto sałatka z wołowiną to dobry pomysł na lekki obiad w upalny dzień. Stek można przygotować zarówno na patelni, jak i grillu. Do tego spora porcja warzyw i zdrowy posiłek gotowy w kilka minut!
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 6 mins
Czas całkowity 21 mins
Rodzaj dania Danie główne, Przekąska, Sałatka
Kuchnia Amerykańska, Europejska
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 1 stek z rostbefu lub antrykotu (ok. 300 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 0,5 świeżej papryki
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżka octu balsamicznego (uwaga na zawartość węglowodanów!)
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania
 

  • Stek z rostbefu smażyć na oleju kokosowym z każdej strony po ok 2-3 minuty (w zależności od docelowego stopnia wysmażenia). Odstawić do ostudzenia. W misce umieścić mieszankę sałat, pokrojoną w paski paprykę oraz pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Całość polać oliwą oraz octem balsamicznym i wymieszać. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w cienkie plasterki wołowinę i posypać sezamem (można go uprzednio chwilę podprażyć na suchej patelni).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 318 kcal
Tłuszcz: 17,5 g
Węglowodany: 6,0 g
Błonnik 2,6 g
Białko 34,8 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating