Keto pudding czekoladowy (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Budyń czekoladowy
Keto pudding czekoladowy

Mus czy pudding? Oto jest pytanie!

Dzisiaj coś na osłodę życia… 🙂 Od czasu do czasu każdy ma bowiem ochotę na małe co nieco. Ja miałam ochotę na coś czekoladowego. Marzył mi się budyń, ale ten ze względu na udział skrobi nie wpisuje się w zasady diety ketogenicznej. Często w takich sytuacjach decyduję się na czekoladowy mus z awokado. Jednak tym razem nie miałam awokado pod ręką, a nie było pewności, że w sklepie uda się dostać awokado o odpowiednim stopniu dojrzałości. Poza tym miałam ochotę na typowo budyniową konsystencję, a mus to w końcu mus… W rezultacie powstał więc keto pudding czekoladowy.

Glucomannan przychodzi z pomocą

Zanim to jednak nastąpiło, miałam poważny zgryz – jak uzyskać budyń bez skrobi…? Generalnie bazą budyniu są żółtka z mlekiem i pewnie udałby się bez skrobi. Jednak w moim umyśle zakiełkowała pewna myśl, co mogłoby posłużyć za zagęstnik do mojego keto budyniu. Przypomniałam sobie, że istnieje coś takiego jak glucomannan. Jest to sproszkowany korzeń rośliny konjac, czyli dokładnie ten produkt, z którego powstaje makaron shirataki. Jest on znany ze swoich właściwości wiążących, a ze względu na niską zawartość węglowodanów nadaje się on do użycia przy diecie ketogenicznej.

Tylko cztery składniki

Okazało się zresztą, że z udziałem glucomannan’u da się zrobić coś w rodzaju puddingu bez żółtek. Po prostu wystarczy zmieszać ze sobą cztery składniki, podgrzać, schłodzić i keto pudding czekoladowy gotowy. Szybko i smacznie! O jakich czterech składnikach jest mowa? No jeden poznaliście już przed chwilą. Reszta to na szczęście dużo łatwej dostępne produkty, a nawet takie, które da się znaleźć w kuchni większości z Was. Jeśli chodzi o środek słodzący, to użyłam stewii w płynie, jednak z powodzeniem można ją zastąpić erytrytolem.

Tylko skąd wziąć glucommanan…?

Swoją drogą glucomannan to produkt popularny wśród osób na dietach redukcyjnych. Jest to niskokaloryczny produkt, który po zmieszaniu z wodą pęcznieje i tworzy coś w rodzaju żelu. Zaleca się więc go pić w postaci takiego roztworu w celu wypełnienia żołądka i zmniejszenia łaknienia. Dokładnie tę samą właściwość wykorzystamy do produkcji naszego keto puddingu czekoladowego. W związku z powyższym można go często dostać w sklepach z żywnością dietetyczną. Gdybyście jednak mieli problem z jego zakupem, to jest on także dostępny w sklepie iHerb, o którym możecie poczytać tutaj.

No to do dzieła!

Wydruk przepisu
Pudding czekoladowy
Keto pudding czekoladowy to świetna alternatywa dla budyniu na mące lub skrobi. Zaspokaja ochotę na małe co nieco, nie rujnując przy tym dziennej proporcji makroskładników.
Budyń czekoladowy
Dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Keyword budyń, pudding
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 3 minuty
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Keyword budyń, pudding
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 3 minuty
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Budyń czekoladowy
Sposób przygotowania
  1. Mleko wlej do garnuszka. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Podgrzej masę tak, żeby była gorąca, uważając jednak, żeby się nie zagotowała. Odstaw z ognia i ostudź. Ostudzoną masę przelej do pucharków i schłodź w lodówce do uzyskania pożądanej konsystencji. Wierzch można posypać wiórkami niskowęglowodanowej czekolady.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 188 kcal

Tłuszcz: 17,4 g

Węglowodany: 3,4 g

w tym błonnik 0,8 g

Białko 2,2 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *