Bułki z kalafiora z pastą z awokado

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Bułeczki z kalafiora z pastą z awokado

Dzisiaj krótko i na temat. Bez zbędnych dyskusji i opowieści. No i wreszcie coś wytrawnego, i bez dyni. Chociaż dynia gości u nas na stole nieprzerwanie od kilku dobrych dni… 🙂 Ale postanowiłam przerwać schemat i dzisiaj prezentuję przepis na bułki z kalafiora z pastą jajeczną z awokado. No może udało mi się to w połowie, bo kalafior też gdzieś się tutaj ostatnio pojawił… 🙂

Danie to uważam za super pomysł na weekendowe śniadanie. Zarówno bułeczki, jak i pastę można przygotować poprzedniego dnia wieczorem i rano cieszyć się praktycznie gotowym śniadaniem. Prawie tak łatwo, jak za dawnych czasów, kiedy kupowało się gotowe pieczywo i wystarczyło tylko skombinować coś do niego… Ach, nieraz wracam myślami do tych czasów. Trzeba przyznać, że było dużo łatwiej. Ale nie ma co rozpamiętywać tamtych dni, bo one nie wrócą. Trzeba skupić się na tym, co jest “tu i teraz”. A tu i teraz są akurat bułki z kalafiora z tego przepisu. Prawie pieczywo. I w tym przypadku “prawie” robi naprawdę wielką różnicę. Nie tylko w smaku, ale przede wszystkim w wartości odżywczej. Może ze smakiem pieczywa nie mają one zbyt wiele wspólnego, ale na pewno są dla nas bardziej wartościowe niż śmieciowe bułeczki pszenne praktycznie nie zawierające żadnych witamin czy minerałów niezbędnych dla naszych organizmów. Za to kalorii mają dość sporo… Tym optymistycznym akcentem kończę część teoretyczną i przechodzę do konkretów:

Wydruk przepisu
Bułki z kalafiora z pastą jajeczną z awokado
Bułki z kalafiora z pastą jajeczną z awokado, czyli pomysł na weekendowe Keto śniadanie. Pastę można zrobić w kilka minut, trochę więcej pracy wymagają bułeczki, ale i one nie są specjalnie skomplikowane. Ich plusem jest to, że można je zabrać na wynos. Jak pogoda dopisze, to czemu nie zorganizować śniadania w plenerze?
Dania Śniadanie
Kuchnia Europejska, Wege
Keyword bułeczki
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 45 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
bułeczek
Składniki
Bułeczki z kalafiora
Pasta jajeczna z awokado
Dania Śniadanie
Kuchnia Europejska, Wege
Keyword bułeczki
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 45 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
bułeczek
Składniki
Bułeczki z kalafiora
Pasta jajeczna z awokado
Sposób przygotowania
  1. Kalafiora podzielić na małe kawałki i zblendować razem z jajkami na gładką masę. Dodać mąkę kokosową, łupiny babki płesznik, sól, sodę oraz ulubione przyprawy. Wymieszać dokładnie i odstawić na chwilę do zgęstnienia. Potem formować małe bułeczki i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 30 minut lub do przyrumienienia. Ostudzić.
  2. W międzyczasie jajka ugotować na półtwardo. Wydrążyć miąższ z awokado i zmiksować je z ugotowanymi jajkami na gładką masę. Jeśli konsystencja pasty jest zbyt zbita, to można dodać trochę majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Smarować bułeczki po wystudzeniu.

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *