Ciasto dyniowo- pomarańczowe Paleo, Keto

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Ciasto dyniowo- pomarańczowe

Dzisiaj zapraszam na koloroterapię!

W roli terapeuty ciasto dyniowo- pomarańczowe. Ma tak piękny pomarańczowy kolor, że aż miło popatrzeć. Stanowi idealny kontrast dla tego, co dzieje się za oknem. I ma moc uzdrawiania z jesiennej depresji! Niestety efekt znika wraz z ostatnim kawałkiem ciasta, ale zawsze to już coś…

To już drugie ciasto dyniowe na blogu, co jest chyba najlepszym dowodem na to, jak bardzo uwielbiam dynię. Najbardziej zaś właśnie w deserach. Przepis na pierwsze możecie znaleźć tutaj.

Ciasto jest wynikiem radosnej twórczości własnej oraz dużego zapotrzebowania na połączenie smakowe dyni i pomarańczy. Ma konsystencję zadziwiająco przypominającą sernik. Inspiracją był zresztą właśnie sernik dyniowo- pomarańczowy, który piekłam wiele, wiele lat temu. Nie sądziłam jednak, że aż tak dobrze uda mi się go odtworzyć w obecnych okolicznościach. W moich najśmielszych oczekiwaniach nie przypuszczałam, że może wyjść z tego prawdziwy sernik, tylko że bez sera. 🙂 Ciasto wyszło właściwie nawet lepsze niż oryginał. Mokre i puszyste. Polewa zaś dopełnia całości, dodając nutę czekoladową.

W zasadzie ten sukces zachęcił mnie do dalszego eksperymentowania w niedługiej przyszłości. W mojej głowie już tworzą się przeróżne wariacje na temat tego ciasta. Także szykujcie się na następne pseudoserniki! 🙂

Ciasto dyniowo- pomarańczowe

Nie muszę chyba dodawać, że to ciasto jest mega zdrowe. Słodzone erytrytolem, który jest bezpiecznym środkiem słodzącym, pozostającym bez wpływu na poziom cukru we krwi i idealnym do stosowania na diecie LowCarb i ketogenicznej. Na Paleo można zastąpić go ksylitolem lub cukrem kokosowym. W roli zagęstnika wystąpiła zaś mąka kokosowa. Można więc go jeść praktycznie bez ograniczeń, do czego zachęcam!

Wydruk przepisu
Ciasto dyniowo- pomarańczowe
Wspaniałe ciasto w kolorze intensywnej pomarańczy. Mocno dyniowe, o lekko sernikowej konsystencji. Stanowi idealną odskocznię od jesiennych szarości. Polecam!
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 45 minut
Porcje
porcji
Składniki
Ciasto
Polewa
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 45 minut
Porcje
porcji
Składniki
Ciasto
Polewa
Sposób przygotowania
Ciasto
  1. Piekarnik nastawić na 160 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki poza jajkami zmiksować na gładką masę. Rozdzielić żółtka od białek i dodać je do masy dyniowej. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Ostrożnie wmieszać je do masy dyniowej. Dodać skórkę z pomarańczy. Delikatnie przelać ciasto do lekko natłuszczonej silikonowej formy lub też metalowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 40 -45 minut aż do suchego patyczka. Ostudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Polewa
  1. Wlać mleko do garnuszka i posypać po wierzchu żelatyną. Poczekać aż lekko napęcznieje. Następnie podgrzać chwilę. Dodać karob i olej kokosowy i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odrobinę przestudzić i polać ciasto.

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *