Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

Dzisiaj zapraszam na koloroterapię!
W roli terapeuty ciasto dyniowo- pomarańczowe. Ma tak piękny pomarańczowy kolor, że aż miło popatrzeć. Stanowi idealny kontrast dla tego, co dzieje się za oknem. I ma moc uzdrawiania z jesiennej depresji! Niestety efekt znika wraz z ostatnim kawałkiem ciasta, ale zawsze to już coś…
To już drugie ciasto dyniowe na blogu, co jest chyba najlepszym dowodem na to, jak bardzo uwielbiam dynię. Najbardziej zaś właśnie w deserach. Przepis na pierwsze możecie znaleźć tutaj.
Ciasto jest wynikiem radosnej twórczości własnej oraz dużego zapotrzebowania na połączenie smakowe dyni i pomarańczy. Ma konsystencję zadziwiająco przypominającą sernik. Inspiracją był zresztą właśnie sernik dyniowo- pomarańczowy, który piekłam wiele, wiele lat temu. Nie sądziłam jednak, że aż tak dobrze uda mi się go odtworzyć w obecnych okolicznościach. W moich najśmielszych oczekiwaniach nie przypuszczałam, że może wyjść z tego prawdziwy sernik, tylko że bez sera. 🙂 Ciasto wyszło właściwie nawet lepsze niż oryginał. Mokre i puszyste. Polewa zaś dopełnia całości, dodając nutę czekoladową.
W zasadzie ten sukces zachęcił mnie do dalszego eksperymentowania w niedługiej przyszłości. W mojej głowie już tworzą się przeróżne wariacje na temat tego ciasta. Także szykujcie się na następne pseudoserniki! 🙂

Nie muszę chyba dodawać, że to ciasto jest mega zdrowe. Słodzone erytrytolem, który jest bezpiecznym środkiem słodzącym, pozostającym bez wpływu na poziom cukru we krwi i idealnym do stosowania na diecie LowCarb i ketogenicznej. Na Paleo można zastąpić go ksylitolem lub cukrem kokosowym. W roli zagęstnika wystąpiła zaś mąka kokosowa. Można więc go jeść praktycznie bez ograniczeń, do czego zachęcam!

Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 45 minut |
Porcje |
porcji
|
- 285 gram dyni Hokkaido upieczonej do miękkości
- sok z 1 pomarańczy
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 160 gram jogurtu kokosowego
- 6 łyżek erytrytolu ewentualnie ksylitolu lub cukru kokosowego
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 3 jaja
- 1 łyżka skórki z pomarańczy (u mnie suszona)
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka żelatyny płaska
- 2 łyżki karobu lub kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
Składniki
Ciasto
Polewa
|
![]() |
- Piekarnik nastawić na 160 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki poza jajkami zmiksować na gładką masę. Rozdzielić żółtka od białek i dodać je do masy dyniowej. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Ostrożnie wmieszać je do masy dyniowej. Dodać skórkę z pomarańczy. Delikatnie przelać ciasto do lekko natłuszczonej silikonowej formy lub też metalowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 40 -45 minut aż do suchego patyczka. Ostudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Wlać mleko do garnuszka i posypać po wierzchu żelatyną. Poczekać aż lekko napęcznieje. Następnie podgrzać chwilę. Dodać karob i olej kokosowy i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odrobinę przestudzić i polać ciasto.