Keto ciasto limonkowe (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Znikające ciasto limonkowe

Odrobina lata podczas jesiennej szarugi

Keto ciasto limonkowe z kokosem to taki lekki, niepozorny i niezbyt wymagający wypiek, który jednak znika tak szybko, że się nie spostrzeżecie a na talerzu zostają same okruszki… 😀 Spód to biszkopt kokosowy, a krem to zblendowane awokado z mlekiem kokosowym, sokiem z limonki oraz jogurtem kokosowym. Wszystko zagęszczone żelatyną (można zastąpić agarem w wersji wegetariańskiej). I chociaż to keto ciasto limonkowe ma wyjątkowo letni charakter, to w ostatnich okolicznościach przyrody też smakowało wybornie. Skojarzenie z keto key lime pie jest jak najbardziej na miejscu, chociaż są pewne elementy różniące oba ciasta. Limonkowy kolor kremu to w tym przypadku także sprawka awokado – w kremie nie ma bowiem ani grama barwnika spożywczego. Fajną nutę dodają tutaj podprażone wiórki kokosowe, bo chociaż kokosa w tym cieście nie brakuje (mąka kokosowa, olej kokosowy, mleko kokosowe i jogurt kokosowy), to – paradoksalnie – smak kokosowy nie jest mocno wyczuwalny ani w cieście ani w kremie.

Keto ciasto
Keto ciasto limonkowe z kokosem

Kokosowo mi

Dieta ketogeniczna niejako wymusza duży udział kokosa w menu, zwłaszcza w wersji bez nabiału, a taką właśnie stosuję. Wszelkie zastępniki nabiału to głównie produkty kokosowe – mleko, jogurt, śmietanka. Chociaż tutaj częściowo sprawdzają się też inne orzechy. Także mąka kokosowa jest składnikiem wielu moich przepisów. I chociaż nie ma porównania do zwykłej mąki, to i tak sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach, także wytrawnych. Innym aspektem szerokiego zastosowania produktów kokosowych w diecie ketogenicznej jest fakt, że kokos zawiera duże ilości tłuszczu. A tłuszcz kokosowy jest bardzo zdrowy, o czym wspominałam już tutaj. Oczywiście nie jest on jedynym źródłem tego makroskładnika, niemniej stanowi ważny element diety także pod względem odżywczym.

Keto ciasto
Keto ciasto limonkowo – kokosowe

Niesamowity kokos

Co ciekawe, kokos jest dozwolony nawet na tak restrykcyjnych dietach, jak protokół autoimmunologiczny (AIP). Rzadko wywołuje reakcje alergiczne i mogą go spożywać osoby uczulone na orzechy. Wszystko za sprawą faktu, że palma kokosowa botanicznie jest trawą, a jej owoc nie jest tak naprawdę orzechem. Swoją drogą – zanim przeszłam na dietę Paleo i ketogeniczną – nie miałam pojęcia, że tyle rzeczy da się wyczarować z kokosa. W mojej świadomości istniały tylko wiórki kokosowe oraz mleczko kokosowe jako składnik curry. A teraz nie ma praktycznie dania, w którym by on nie występował… 😀 Nie wspominając już o tym, że kokos może także służyć do wyrobu świec (wosk kokosowy), a z łupin kokosowych wyrabia się naczynia. Jeśli po tym wpisie mało Wam jeszcze kokosa, to polecam inne przepisy z jego udziałem. 🙂 Na blogu jest ich pod dostatkiem:

Please follow and like us:
Wydruk przepisu
Keto ciasto limonkowe
Pyszny, odświeżający w smaku wypiek, który przywodzi na myśl letnie dni. Keto ciasto limonkowe to eksplozja smaku i bogactwo kokosa. A kokos to przecież źródło zdrowych tłuszczy tak cenione na diecie ketogenicznej.
Keto ciasto
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 60 minut
Porcje
porcji
Składniki
Biszkopt kokosowy
Krem limonkowy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 60 minut
Porcje
porcji
Składniki
Biszkopt kokosowy
Krem limonkowy
Keto ciasto
Sposób przygotowania
Biszkopt kokosowy
  1. Jajka w temperaturze pokojowej ubić na puszystą masę, a gdy już się dobrze napowietrzy dosypać erytrytol (po łyżce na raz). Olej kokosowy rozpuścić i dolewać cienkim strumieniem do masy. Na koniec wsypać mąkę kokosową wymieszaną z solą i cream of tartar i lekko zamieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15- 20 minut aż do zrumienienia.
Krem limonkowy
  1. W międzyczasie przygotować krem blendując na gładką masę awokado razem z mlekiem kokosowym, jogurtem kokosowym, sokiem z limonki oraz stewią. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody, po czym dodać łyżkę wrzątku i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać do masy limonkowej i jeszcze raz zblendować, żeby wszystko się dobrze wymieszało. Powstały krem wylać na ostudzony biszkoptowy spód i włożyć do lodówki na minimum 1 h do stężenia. Wiórki podprażyć na suchej patelni i wyłożyć na stężałą masę.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 82 kcal

Tłuszcz: 7,8 g

Węglowodany: 0,7 g

Błonnik 0,3 g

Białko 3,2 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

 

 

Może Ci się też spodobać: