Keto mus czekoladowy (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

Mus czekoladowy
Keto mus czekoladowy

Wakacyjne zmagania z dietą ketogeniczną

Jak już wiecie jestem aktualnie na urlopie. Nie oznacza to jednak, że robię sobie urlop od przygotowywania jedzenia… Przeważająca część moich posiłków to posiłki przygotowywane we własnym zakresie. Dotyczy to zwłaszcza keto słodyczy, gdyż tych – jak się domyślacie – nie jestem w stanie znaleźć w lokalnych kawiarniach. Wiadomo, że będąc na wakacjach nie pokuszę się o robienie skomplikowanych keto ciast czy wyszukanych keto deserów. Jednak od czasu do czasu człowiek ma potrzebę wrzucenia czegoś słodkiego na ząb… Szczególnie, gdy podczas spacerów naogląda się ludzi konsumujących pięknie wyglądające i pachnące lody oraz desery lodowe.

Lody – słodka pokusa

Przy tych temperaturach lody to nie tylko dobry sposób na osłodzenie sobie życia, ale także na schłodzenie. Niestety, napakowane po brzegi cukrem, co wyklucza je całkowicie jako element mojego keto menu… Ktoś mógłby powiedzieć, że przecież jestem na wakacjach, więc powinnam wrzucić na luz i zjeść sobie sporadycznego loda tu czy tam… I nie mogę się nie zgodzić z takim podejściem do sprawy. Jednak muszę się przyznać do tego, że pozwalam sobie tutaj regularnie na wino lub drinka, więc lody to w mojej opinii byłaby już przesada i za duża dawka węglowodanów, nawet jak na urlopowe standardy…

Czekolada rządzi

Jak sobie zatem radzę z ochotą na coś słodkiego…? Ano przezornie wzięłam ze sobą trzy tabliczki gorzkiej czekolady, która to towarzyszy mi przy porannej kawce. Poza tym pokusiłam się o zrobienie szybkiego i prostego keto deseru, a mianowicie lodów czekoladowych. Składają się po prostu z czekolady oraz mleka kokosowego z kartonu, które szczęśliwie zabrałam ze sobą z Polski, bo w tutejszych sklepach ciężko o takowe. Czekoladę wystarczy rozpuścić na bardzo małym ogniu, ostudzić i wmieszać w spienione mleko kokosowe, a potem umieścić masę w pojemniku i mrozić przez ok 3- 4 godziny. Proporcje czekolady do mleka kokosowego to ok. 60 g na 350 ml.

Keto mus czekoladowy – wakacyjny deser

Jeśli się przesadzi z mrożeniem i uzyska lody o konsystencji kamienia, to po zostawieniu ich w temperaturze pokojowej ma się po chwili lekko zmrożony keto mus czekoladowy… 🙂 A propos musu czekoladowego… Dzisiaj mam zaszczyt zaprezentować właśnie ten keto deser. Zrobiony już jakiś czas temu w domu, jednak jego przygotowanie jest na tyle proste, że można pokusić się o niego nawet będąc na wakacjach. Warto mieć do dyspozycji trzepaczkę lub spieniacz do kawy, ale ręcznie też da radę.

No to do roboty! 😀

Wydruk przepisu
Keto mus czekoladowy
Wspaniały i dekadencki keto deser, czyli keto mus czekoladowy na białkach. Aksamitna konsystencja i intensywny smak czekolady. Czy ktoś tutaj szukał idealnego deseru...?
Keto mus czekoladowy
Dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
porcje
Składniki
Dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
porcje
Składniki
Keto mus czekoladowy
Sposób przygotowania
  1. 50 g czekolady rozpuścić na niewielkim ogniu. Ostudzić. Białka ubić na sztywno z solą i erytrytolem. Pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną czekoladę i ubijać dalej do połączenia składników. Przełożyć mus do pucharków i schłodzić w lodówce przez ok 2 h. Po tym czasie serwować posypując pozostałą czekoladą startą na wiórki.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 164 kcal

Tłuszcz: 13,8 g

Węglowodany: 3,5 g

Błonnik 0,0 g

Białko 5,5 g

P.S. W celu poprawy makro pod względem zawartości tłuszczu można dodać do musu miarkę sproszkowanego oleju MCT.

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *