Keto tort szwarcwaldzki (Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto tort
Jego wysokość – keto tort szwarcwaldzki

Urodzinowy keto tort szwarcwaldzki

Nie myślałam, że kiedykolwiek dojdę do takiego stopnia zaawansowania jeśli chodzi o ciasta i torty zgodne z dietą ketogeniczną… Ale okazuje się, że wszystko jest do zrobienia. Nawet keto tort szwarcwaldzki. No bo czemu nie…? Akurat nadarzyła się ku temu okazja, a mianowicie urodziny mojego taty. Wiadomo było, że jakiś zdrowy wypiek z tej okazji w moim wykonaniu na pewno powstanie. No i padło na keto tort szwarcwaldzki. Była to bardzo dobra decyzja! Tort wyszedł wyśmienity i wprost przepiękny. Idealnie wpisał się w okazję. No i to połączenie wiśni i czekolady!!! Mmmmm! 🙂

keto urodziny
Keto tort czekoladowo – wiśniowy

Nie najlepsze pysznego początki

A muszę nadmienić, że nie zapowiadało się początkowo na historię zakończoną sukcesem… Blaty biszkoptowe na mące kokosowej z mojego sprawdzonego (już z jakiś milion razy) przepisu wyszły wyjątkowo kruche i rozwalały się przy najmniejszym dotknięciu… O przecięciu ciasta nie było mowy… Nie wspominając już o tym, że wypróbowywałam pieczenie używając samego rantu i część ciasta biszkoptowego wypłynęła z formy… 😀 No aura wybitnie mi nie sprzyjała tego dnia. 🙁 Nie dałam się jednak zniechęcić tym drobnym niepowodzeniom. Jakoś udało mi się poskładać z tego dwa blaty. Na szczęście z kremem i konfiturą wiśniową poszło już lepiej… 🙂

tort szwarcwaldzki
Keto tort szwarcwaldzki – w przekroju

Historia moich zmagań z keto tortem szwarcwaldzkim

Krem to ubita śmietanka kokosowa (stała część z puszki mleka kokosowego) razem z mlekiem kokosowym z kartonu. A konfitura wiśniowa to po prostu wiśnie z odrobiną żelatyny. No tutaj nie mogło już nic pójść nie tak jak trzeba… 😉 Chociaż konfitura wiśniowa dość opornie się żelowała, ale to nic przy problemach z samym biszkoptem. W sumie nie wiem jakim cudem efekt końcowy jest tak udany zarówno smakowo, jak i wizualnie. 🙂 Najważniejsze, że się udało. Nie ma nic gorszego niż klapa przy przygotowywaniu czegoś na specjalną okazję. Ale tak to chyba właśnie działa, że jak człowiek się stara, to wtedy istnieje największe prawdopodobieństwo, że coś pójdzie źle… 🙂

Nie chcę Was jednak zniechęcać do tego przepisu. Tort wychodzi wspaniały, więc szkoda by było nie wypróbować.

Smacznego!

Wydruk przepisu
Tort szwarcwaldzki
Keto tort szwarcwaldzki - ziszczenie najskrytszych marzeń w wersji niskoweglowodanowej. Słodkie upojenie i to w ramach wytycznych diety ketogenicznej! Kto by pomyślał, że coś takiego jest w ogóle możliwe...?
keto tort szwarcwaldzki
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 25 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Biszkopt kakaowy
Konfitura wiśniowa
Krem
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 25 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Biszkopt kakaowy
Konfitura wiśniowa
Krem
keto tort szwarcwaldzki
Sposób przygotowania
Biszkopt kakaowy
  1. Jajka rozdzielić. Suche składniki wymieszać ze sobą. Żółtka utrzeć z olejem kokosowym i mlekiem kokosowym. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec po łyżce erytrytolu. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca, połączyć ją delikatnie z masą żółtkową. Na koniec ostrożnie wmieszać suche składniki. Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy ok. 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 -25 minut. Ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Przed przełożeniem konfiturą i kremem nasączyć je kirschem/wiśniówką.
Konfitura wiśniowa
  1. Odłożyć 10 wiśni na później. Resztę wiśni rozdrobnić w malakserze i zagotować. Dodać nasiona chia oraz stewię w płynie i odstawić na 30 minut. Jeśli całość zgęstniała i przyjęła konsystencję konfitury, to całkiem wystudzić i wykładać na blaty ciasta. Jeśli zaś konsystencja jest nadal płynna, dodać rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody żelatynę.
Krem
  1. Stałą część z puszki z mlekiem kokosowym ubić na sztywno razem z mlekiem kokosowym z kartonu. Odrobinę pozostałego płynu z mleka kokosowego z puszki przelać do garnuszka, posypać żelatyną, a gdy ta napęcznieje, podgrzać chwilę do rozpuszczenia. Dodać do ubitego mleka kokosowego razem z erytrytolem i ekstraktem z wanilii. Ubijać jeszcze przez chwilę do dokładnego połączenia składników. W razie potrzeby dosłodzić stewią w płynie lub dodatkową porcją erytrytolu. Schłodzić, a gdy lekko stężeje przekładać kremem na zmianę z konfiturą wiśniową nasączone blaty biszkoptowe. Trochę kremu zostawić do dekoracji - obłożyć nim boki ciasta, a wierzch przyozdobić kleksami z kremu i usadowić na nich po 1 sztuce wiśni. Na środek wysypać startą czekoladę. Także boki można obsypać odrobiną ciemnej czekolady. Schłodzić przez min. 2 h w lodówce.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 249 kcal

Tłuszcz: 19,2 g

Węglowodany: 5,6 g

Błonnik 0,6 g

Białko 11,5 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *