Zakwas buraczany

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Zakwas buraczany

Został niecały tydzień do Świąt!

Już w przyszłym tygodniu usiądziemy z rodzinami przy wigilijnym stole. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie tego stołu bez prawdziwego barszczu czerwonego zrobionego na bazie zakwasu z buraków. Jest on dla mnie kwintesencja Świąt, symbolem, bez którego się nie liczą… Nie musi być 12-stu wigilijnych potraw na stole, ale barszcz musi być

Tradycyjny barszcz z uszkami

Kiedyś w tym barszczu pływały zawsze pierogi, a raczej uszka. Jednak odkąd zaczęłam żywić się zgodnie z dietą Paleo oraz ketogeniczną stanęły one pod dużym znakiem zapytania. Przepis na pierogi zgodny z dietą Keto i Paleo ma jeszcze status „In Progress” i nie wiadomo czy doczeka debiutu w tegoroczne Święta… Jednak myślę, że w roli dodatku do barszczu świetnie sprawdzą się także paszteciki z grzybami, a przepis na nie znajdziecie w świątecznym ebook’u mojego autorstwa pt. „Keto & Paleo Święta”. Na sam barszcz zresztą też. Zachęcam do wypróbowania przepisów, bo są naprawdę fajne! Innych zresztą bym Wam nie dawała… 🙂

Zakwas buraczany to podstawa dobrego wigilijnego barszczu

Wracając do barszczu, to właśnie dzisiaj jest ostatni moment żeby nastawić zakwas buraczany, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście. Potrzebuje on kilku dni do pełnej gotowości, także nastawiony w dniu dzisiejszym powinien dać radę do Wigilii. Potem może być już ciężko, zwłaszcza, że temperatury za oknem- oraz u mnie w kuchni- nie rozpieszczają. No chyba, że ktoś urządza sobie w domu tropiki, to może spróbować na 3-4 dni przed Wigilią… 🙂 Ten na zdjęciach ma niecałe 3 dni, a już nabrał ładnego koloru i zaczął przyjemnie musować.

Zakwas jak dziecko- wymaga uwagi

Przepis na zakwas jest dziecinnie prosty. Jedyna trudna rzecz to pamiętanie o nim, doglądanie i mieszanie raz dziennie. Bez tego też ma szansę się udać, niemniej lubi, gdy się o niego troszczy…

A więc do dzieła!

Wydruk przepisu
Zakwas buraczany
Piękny rubinowy zakwas z buraków to podstawa wigilijnego barszczu. Właściwie sam się robi, jednak trzeba pamiętać nastawić go z odpowiednim wyprzedzeniem i doglądać od czasu do czasu. Odwdzięczy się jednak wspaniale wzbogacając smak barszczu.
Dania Dodatek
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 4-5 dni
Porcje
litr
Składniki
Dania Dodatek
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 4-5 dni
Porcje
litr
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do większego słoja. Czosnek obieramy i kroimy na pół, dorzucamy do buraków razem z listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Zalewamy wodą wymieszaną z solą. Słoik przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką. Stawiamy w ciepłym miejscu (czym cieplej tym szybciej zajdzie proces fermentacji). Codziennie mieszamy zakwas drewnianą łyżką i zbieramy szumowinę z wierzchu. Po kilku dniach zakwas powinien nabrać intensywnego koloru i mocniejszego smaku. Przelać do butelek i do momentu spożycia przechowywać w lodówce.

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *