Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

Różne oblicza Świąt Wielkanocnych
Jak mijają Wam Święta Wielkanocne? Mi całkiem przyjemnie, chociaż kolejny rok z rzędu mimo usilnych prób nie udało mi się uciec od świątecznego obżarstwa… Nie wiem jak to działa… Co roku obiecuję sobie, że tym razem będę to kontrolować, a potem zawsze okazuje się, że to było o jedno jajko w majonezie/ szyneczkę/ porcję mazurka (niewłaściwe skreślić… ;)) za daleko… Pomijając tę kwestię muszę przyznać, że te Święta przebiegają w miłej atmosferze. Dookoła cisza i spokój, a dostęp do ogródka daje mi możliwość korzystania z uroków wspaniałej pogody. I mimo, że ciężko mi pisać o jedzeniu, to obiecałam Wam przepis na keto babeczki ajerkoniakowe, więc go udostępniam. Może ktoś z Was wykazał się większą siłą woli i jest jeszcze w stanie myśleć o jedzeniu… 🙂
Wielki powrót wielkanocnych babeczek ajerkoniakowych
Tak, jak wspominałam, babeczki ajerkoniakowe, to przepis który długie lata towarzyszył nam podczas Świąt Wielkanocnych. Niestety od momentu przejścia na dietę bezzbożową i niskowęglowodanową keto babeczki ajerkoniakowe poszły w odstawkę, gdyż nie wpisywały się w wytyczne diety. Jednak w tym roku spróbowałam przerobić je na wersję zgodną z dietą ketogeniczną i udało się! 🙂 Babeczki wyszły wyśmienite – mięciutkie i pachnące keto ajerkoniakiem domowej roboty. Z polewą w postaci rozpuszczonej czekolady. Zapewniam – pyszny dodatek do świątecznej kawki.

Wielkanocne baby i babeczki w wersji keto
Babeczki nie są także bardzo pracochłonne. W typie ciasta ucieranego. Jajka po prostu ubija się dodając olej z awokado oraz keto ajerkoniak, a na końcu mąkę kokosową. Kluczem do wielkanocnego look’u jest oczywiście forma – u mnie są to małe babeczki, ale można podwoić proporcje i upiec jedną dużą wielkanocną babę. Myślę, że jest to dobry wstęp do nowego rozdziału keto ciast wielkanocnych – bab ucieranych. No ale dalsze eksperymenty dopiero za rok, bo aktualne Święta Wielkanocne dobiegają już powoli końca… 🙂

Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 35 minut |
Porcje |
sztuk
|
- 3 jajka
- 0,25 szklanki erytrytolu
- 0,5 szklanki oleju z awokado lub jego mieszanki z oliwą
- 0,5 szklanki keto ajerkoniaku
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 45 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka cream of tartar (inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu); czubata
- 2 kostki czekolady gorzkiej lub niskowęglowodanowej
Składniki
|
![]() |
- Suche składniki wymieszać. Jajka ubić z erytrytolem na białą puszystą masę. Dalej ubijając powoli dolewać olej, a następnie ajerkoniak oraz ekstrakt z wanilii. Na końcu delikatnie wymieszać szpatułką z mąką kokosową i kamieniem winnym. Przelać do foremki na babeczki (u mnie silikonowa na 6 sztuk). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 35 minut (aż babeczki dobrze się przyrumienią). Wystudzone babeczki polewać rozpuszczoną czekoladą.
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 263 kcal
Tłuszcz: 23,0 g
Węglowodany: 2,3 g
Błonnik 0,3 g
Białko 6,2 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: