Keto lody Magnum (Paleo, LowCarb, Vegan)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

keto lody
Keto lody Magnum

Jesień za oknem, lato w kalendarzu

Dlaczego jest już jesień, skoro przed nami jeszcze kilkanaście dni kalendarzowego lata…? Ta sytuacja napawa mnie smutkiem. Jestem dzieckiem lata (urodziłam się w pierwszej połowie września, choć miało być inaczej) i kocham tę porę roku ponad wszystko. Uwielbiam słońce, wieczorne spacery w koszulce z krótkim rękawkiem i możliwość obżerania się lodami… 🙂 W tym roku jednak ani razu nie wyjęłam maszynki do lodów… W głowie mam tyle pomysłów na lody, a tu już jesień wkracza nieproszona ze swoimi temperaturami i deszczowymi, ponurymi dniami. No ja na to nie wyrażałam zgody…!

Keto lody na patyku na odgonienie jesieni

Na przekór więc pogodzie i nawet ryzykując przeziębienie przygotowuję keto lody Magnum i jem je z uśmiechem na ustach, chociaż zęby szczękają na zimnie… Nominalnie mamy lato, a jako że wykonuję zawód księgowej lubię trzymać się faktów. I nawet jeśli ta sytuacja nie jest oczywista i jasno sprecyzowana, to ja będę utrzymywać, że jest tak, jak w papierach… 😀 Także mimo niezbyt sprzyjającej pogody zachęcam Was do konsumpcji lodów. Tym bardziej, że wyszły rewelacyjne. 🙂

Keto lody Magnum – historia prawdziwa

lody na patyku
Keto lody na patyku

Przymierzałam się do tych keto magnumów jak do jeża… To znaczy od dawna wiedziałam, że je chcę (za sprawą tych zdjęć), ale pojawiało się pytanie jak tu skonstruować wersję zgodną z dietą ketogeniczną… Czy iść w jogurt kokosowy, jak we wspomnianym przepisie czy raczej w śmietankę kokosową, a może mleko kokosowe i awokado dla kremowej konsystencji…? Głowa pełna pytań a odpowiedzi brak… W końcu przyszedł ten moment, że stwierdziłam, że nie będę dłużej zwlekać. Czas zabrać się do roboty i w praniu wyjdzie jaka wersja lodów jest najlepsza… I tak też zrobiłam… Ostatnia wersja odpadła od razu, gdyż nie było awokado na stanie magazynowym w kuchni. Było jednak schłodzone mleko kokosowe w puszce i jogurt kokosowy, więc padło właśnie na te dwa składniki. Oto, co z tego wyszło:

Wydruk przepisu
Lody Magnum
Lody, lody dla ochłody. I co z tego, że ochłody już nie trzeba, bo za oknami jesień...? Keto lody Magnum są tak pyszne, że chce się je jeść o każdej porze roku.
keto lody magnum
Dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Vegan, Wege
Keyword czekolada, lody
Czas przygotowania 8 minut
Czas oczekiwania 4 godziny
Porcje
porcje
Składniki
Lody
Polewa czekoladowa
Dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Vegan, Wege
Keyword czekolada, lody
Czas przygotowania 8 minut
Czas oczekiwania 4 godziny
Porcje
porcje
Składniki
Lody
Polewa czekoladowa
keto lody magnum
Sposób przygotowania
Lody
  1. Stałą część schłodzonego mleka kokosowego ubić na sztywno z dodatkiem bezcukrowego syropu klonowego i ekstraktu z wanilii. Dodać jogurt kokosowy i ubijać dalej do połączenia składników. Przełożyć masę do foremek do lodów na patyku, wbijając do każdego drewniany patyczek i wstawić do zamrażarki na ok. 4h.
Polewa czekoladowa
  1. Migdały drobno posiekać. Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuścić w mikrofali lub na niewielkim ogniu i wymieszać. Przelać do szerokiego naczynia (np. miski lub talerza głębokiego). Zamrożone lody wyjąć z formy i maczać każdy z obu stron w polewie czekoladowej, a następnie posypywać kawałkami migdałów zanim zdąży zastygnąć. Jeść od razu lub wstawić do zamrażarki i wyjąć na 15 minut przed planowaną konsumpcją.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 301 kcal

Tłuszcz: 27,1 g

Węglowodany: 7,6 g

Błonnik 2,7 g

Białko 14,8 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać: