Keto semifreddo czekoladowe (Paleo, LowCarb, Vegan)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
semifreddo czekoladowe
Keto semifreddo czekoladowe

It’s ice cream time!

Nadeszło lato, a wraz z nim fala upałów. Oznacza to jednocześnie nic innego jak rozpoczęcie sezonu na lody!!!! Ten uwielbiany przez dzieci i dorosłych orzeźwiający deser ma niestety złą sławę, gdyż uważany jest za niezdrowy smakołyk. Wywołuje to wyrzuty sumienia przy ich konsumpcji, a przecież tak łatwo tego uniknąć. Lody mogą być bowiem zdrowe i pożywne. Tylko – jak ze wszystkim – trzeba zrobić je samemu, a nie polegać na – nie mających prawie nic wspólnego z żywnością – wytworach przemysłu spożywczego… Jeśli chcesz jakości, to musisz sobie ją sam zapewnić! Ot co! Oczywiście nie chcę skreślać wszystkich wyprodukowanych mniej lub bardziej przemysłowo produktów lodowych. Na pewno gdzieś na świecie istnieją takie lody, które są wykonane z prawdziwych produktów spożywczych, bez tony cukru i sztucznych dodatków. Niemniej nie jest łatwo takowe znaleźć, więc ja wolę polegać na własnej domowej produkcji.

Domowe lody najlepsze

Mitem jest przy tym jakoby domowe lody były jakoś wyjątkowo czaso- czy pracochłonne. Owszem, wymagają pewnych przygotowań, jednak bardzo często ograniczają się one do wymieszania składników i wsadzenia ich do zamrażarki. Tak, domowe lody w wersji minimum też istnieją i mogą być pyszne! 🙂 W ten sposób na przykład można uzyskać tzw. lody wodne, czyli przelać jakiś sok czy inny napój do foremek i wstawić do zamrażarki. I to cała filozofia. Czasami lody wymagają uprzedniego zblendowania składników, ale wydaje mi się, że to też nie wydłuża jakoś drastycznie czasu ich przygotowania… Owszem, akcesorium w postaci maszyny do lodów bywa przydatne, ale na pewno nie jest konieczne do uzyskania pysznych kremowych lodów.

keto lody
Keto semifreddo czekoladowe

Keto semifreddo czekoladowe poleca się na deser w upalny dzień

Jeśli przekonało Was to do domowej produkcji lodów, to serdecznie zapraszam do zapoznania się z moim eCookbook’iem. Znajdziecie tam kilka różnych przepisów na keto & paleo lody, w większości niewymagających dużego zaangażowania. 🙂 No bo ja też nie lubię latem, w upale stać w kuchni i – o zgrozo – gotować masę żółtkową na lody… Tymczasem dzisiaj przepis na orzeźwiającą letnią alternatywę dla lodów, czyli keto semifreddo czekoladowe, a właściwie czekoladowo – orzechowe. Jest to pyszny mrożony keto deser, który także zapewni odrobinę wytchnienia w gorące dni.

Wydruk przepisu
Semifreddo czekoladowo -orzechowe
Przyszło lato, czas więc rozpocząć sezon na lody i inne mrożone desery. Dzisiaj zatem keto semifreddo czekoladowe. Istna bomba tłuszczowa i przy okazji także smakowa. Polecam!
keto semifreddo
Dania Deser, Lody
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Czas przygotowania 5 minut
Czas oczekiwania 4 godziny
Porcje
porcje
Składniki
Dania Deser, Lody
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Czas przygotowania 5 minut
Czas oczekiwania 4 godziny
Porcje
porcje
Składniki
keto semifreddo
Sposób przygotowania
  1. Nerkowce i orzechy macadamia zalać chłodną przefiltrowaną wodą i odstawić na min. 4 h (w wersji przyspieszonej zalać gorącą wodą i moczyć przez 15 minut). Orzechy odsączyć z wody i wrzucić do misy blendera razem z resztą składników. Zblendować na gładką masę. Przełożyć do silikonowej foremki do mini babeczek. Wstawić do zamrażarki na 4-5 h. Przed podaniem wyjąć z zamrażarki i odstawić na ok. 10 minut żeby deser lekko odtajał.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 472 kcal

Tłuszcz: 38,8 g

Węglowodany: 22,4 g

Błonnik 16,5 g

Węglowodany netto 5,9 g

Białko 7,5 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Przepis zaadaptowany z tej strony.

Może Ci się też spodobać:

3 Comments

  1. To musi być pyszne!!!

  2. Bardzo smaczny deser na lato!

    1. Dokładnie tak 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *