Ekologiczne podejście do jedzenia
Generalnie unikam takich chudych bądź wyizolowanych części drobiu jak pierś z kurczaka z dwóch zasadniczych powodów. Po pierwsze jest to nieekologiczne, bo co z pozostałymi częściami kurczaka – mają się zmarnować? Wiadomo przecież, że pierś z kurczaka – w przeciwieństwie do innych jego części – to bardzo popularny składnik kulinarny. Zwłaszcza wśród osób, które dały się ponieść mainstreamowemu przekonaniu, że wszystko co beztłuszczowe jest zdrowe. Ja z reguły kupuję całą tuszkę ekologicznego kurczaka i zużywam ją w całości. Wtedy pozostałe jego części się nie marnują i mam poczucie, że zwierzak nie stracił życia na darmo…
Pierś z kurczaka – keto czy nie?
A po drugie – jest to część bardzo mało zasobna w tłuszcz, co na diecie ketogenicznej jest mocno niewskazane… Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić i na taką ekstrawagancję. Należy wtedy jednak zadbać o dostawę tłuszczu z innych źródeł. Tym razem postawiłam na prostotę. I tak powstał keto smażony filet z kurczaka. Pierś przekroiłam na dwa plastry, posypałam mieszanką przypraw z płatkami drożdżowymi oraz łupinami babki płesznik (koniecznie zmielone, chociaż u mnie całe nasiona też dały radę) i usmażyłam na sporej ilości masła klarowanego. W efekcie mięso nie tylko nie było suche, a nawet zyskało na smaku. No i makro całości dzięki temu zabiegowi uległo znacznej poprawie.
Keto filet z kurczaka i wyzwanie pod tytułem „keto panierka”
Panierka to na diecie ketogenicznej nie lada wyzwanie. Brak możliwości użycia standardowej mąki oraz bułki tartej rodzi szereg problemów. Jednak i na to można znaleźć rozwiązanie. Dowodem jest chociażby ten przepis. Nie jest to jedyna dostępna opcja, gdyż – jak się okazało – istnieją także alternatywy wobec panierki ze świńskich skórek. Pomysł na dzisiejszą panierkę zgapiłam stąd i muszę przyznać, że przypadła mi do gustu… Ja swoje kotlety smażyłam na patelni, jednak niewykluczone, że we frytownicy niskotłuszczowej wyjdą jeszcze smaczniejsze… Wtedy warto jednak dodać jakiegoś masełka ziołowego na wierzch, żeby podbić tłuszcz w daniu.
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
P.S. Zdecydowanym plusem jest fakt, że keto smażony filet z kurczaka zalicza się do kategorii bardzo szybkich obiadów. Do tego jakaś sałatka lub surówka i żegnaj głodzie! 😊
Smażony filet z kurczaka
Składniki
- 200 g pierś z kurczaka
- 7 g nieaktywne płatki drożdżowe
- 4 g łupiny babki płesznik zmielone (opcjonalnie)
- 2 g mieszanka przypraw dowolna ulubiona
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 40 g masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania
- Płatki drożdżowe, przyprawy, sól i babkę płesznik wymieszać w miseczce. Masło rozgrzać na patelni. Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na dwa plastry. Każdy plaster obtoczyć z obu stron w "panierce" i smażyć na patelni do zrumienienia.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.