Keto dieta zyskuje coraz większą popularność, a na szczęście nie oznacza to rezygnacji z pysznych deserów. Dla miłośników orzechów i czekolady mam coś wyjątkowego – keto semifreddo orzechowo-czekoladowe. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten przepyszny deser, który idealnie wpisuje się w zasady diety ketogenicznej.
Keto semifreddo czekoladowe: Czas na lody!
Nadeszło lato, a wraz z nim fala upałów. Oznacza to jednocześnie nic innego jak rozpoczęcie sezonu na lody!!!! Ten uwielbiany przez dzieci i dorosłych orzeźwiający deser ma niestety złą sławę, gdyż uważany jest za niezdrowy smakołyk. Wywołuje to wyrzuty sumienia przy ich konsumpcji, a przecież tak łatwo tego uniknąć. Lody mogą być bowiem zdrowe i pożywne. Tylko – jak ze wszystkim – trzeba zrobić je samemu, a nie polegać na – nie mających prawie nic wspólnego z żywnością – wytworach przemysłu spożywczego… Jeśli chcesz jakości, to musisz sobie ją sam zapewnić! Ot co!
Keto semifreddo czekoladowo – orzechowe: Domowe lody najlepsze
Mitem jest przy tym jakoby domowe lody były jakoś wyjątkowo czaso- czy pracochłonne. Owszem, wymagają pewnych przygotowań, jednak bardzo często ograniczają się one do wymieszania składników i wsadzenia ich do zamrażarki. Tak, domowe lody w wersji minimum też istnieją i mogą być pyszne! 🙂 Owszem, akcesorium w postaci maszyny do lodów bywa przydatne, ale na pewno nie jest konieczne do uzyskania pysznych kremowych lodów.
Semifreddo czekoladowe poleca się na deser w upalny dzień
Jeśli przekonało Was to do domowej produkcji lodów, to serdecznie zapraszam do zapoznania się z moim eCookbook’iem. Znajdziecie tam kilka różnych przepisów na keto & paleo lody, w większości niewymagających dużego zaangażowania. 🙂 Tymczasem dzisiaj przepis na orzeźwiającą letnią alternatywę dla lodów, czyli keto semifreddo czekoladowe, a właściwie czekoladowo – orzechowe. Jest to pyszny mrożony keto deser, który także zapewni odrobinę wytchnienia w gorące dni.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Semifreddo czekoladowo -orzechowe
Składniki
- ⅓ szklanki nerkowce
- ¾ szklanki orzechy macadamia
- 0,5 szklanki kawa świeżo zaparzonej, intensywnej w smaku i aromacie (np. espresso)
- 2 łyżki kakao czarne
- 6 łyżek bezcukrowy syrop klonowy lub erytrytolu; płaskich
- 5 łyżek tłuszcz kakaowy rozpuszczony; można zastąpić nierafinowanym olejem kokosowym
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 0,5 łyżeczki ekstrakt z wanilii
Sposób przygotowania
- Nerkowce i orzechy macadamia zalać chłodną przefiltrowaną wodą i odstawić na min. 4 h (w wersji przyspieszonej zalać gorącą wodą i moczyć przez 15 minut). Orzechy odsączyć z wody i wrzucić do misy blendera razem z resztą składników. Zblendować na gładką masę. Przełożyć do silikonowej foremki do mini babeczek. Wstawić do zamrażarki na 4-5 h. Przed podaniem wyjąć z zamrażarki i odstawić na ok. 10 minut żeby deser lekko odtajał.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Bardzo smaczny deser na lato!
Dokładnie tak 😀
To musi być pyszne!!!