keto semifreddo

Keto semifreddo czekoladowe (Paleo, LowCarb, Vegan)

It’s ice cream time!

Nadeszło lato, a wraz z nim fala upałów. Oznacza to jednocześnie nic innego jak rozpoczęcie sezonu na lody!!!! Ten uwielbiany przez dzieci i dorosłych orzeźwiający deser ma niestety złą sławę, gdyż uważany jest za niezdrowy smakołyk. Wywołuje to wyrzuty sumienia przy ich konsumpcji, a przecież tak łatwo tego uniknąć. Lody mogą być bowiem zdrowe i pożywne. Tylko – jak ze wszystkim – trzeba zrobić je samemu, a nie polegać na – nie mających prawie nic wspólnego z żywnością – wytworach przemysłu spożywczego… Jeśli chcesz jakości, to musisz sobie ją sam zapewnić! Ot co! Oczywiście nie chcę skreślać wszystkich wyprodukowanych mniej lub bardziej przemysłowo produktów lodowych. Na pewno gdzieś na świecie istnieją takie lody, które są wykonane z prawdziwych produktów spożywczych, bez tony cukru i sztucznych dodatków. Niemniej nie jest łatwo takowe znaleźć, więc ja wolę polegać na własnej domowej produkcji.

semifreddo czekoladowe
Keto semifreddo czekoladowe

Domowe lody najlepsze

Mitem jest przy tym jakoby domowe lody były jakoś wyjątkowo czaso- czy pracochłonne. Owszem, wymagają pewnych przygotowań, jednak bardzo często ograniczają się one do wymieszania składników i wsadzenia ich do zamrażarki. Tak, domowe lody w wersji minimum też istnieją i mogą być pyszne! 🙂 W ten sposób na przykład można uzyskać tzw. lody wodne, czyli przelać jakiś sok czy inny napój do foremek i wstawić do zamrażarki. I to cała filozofia. Czasami lody wymagają uprzedniego zblendowania składników, ale wydaje mi się, że to też nie wydłuża jakoś drastycznie czasu ich przygotowania… Owszem, akcesorium w postaci maszyny do lodów bywa przydatne, ale na pewno nie jest konieczne do uzyskania pysznych kremowych lodów.

keto lody
Keto semifreddo czekoladowe

Keto semifreddo czekoladowe poleca się na deser w upalny dzień

Jeśli przekonało Was to do domowej produkcji lodów, to serdecznie zapraszam do zapoznania się z moim eCookbook’iem. Znajdziecie tam kilka różnych przepisów na keto & paleo lody, w większości niewymagających dużego zaangażowania. 🙂 No bo ja też nie lubię latem, w upale stać w kuchni i – o zgrozo – gotować masę żółtkową na lody… Tymczasem dzisiaj przepis na orzeźwiającą letnią alternatywę dla lodów, czyli keto semifreddo czekoladowe, a właściwie czekoladowo – orzechowe. Jest to pyszny mrożony keto deser, który także zapewni odrobinę wytchnienia w gorące dni.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto semifreddo

Semifreddo czekoladowo -orzechowe

Modern Cavegirl
Przyszło lato, czas więc rozpocząć sezon na lody i inne mrożone desery. Dzisiaj zatem keto semifreddo czekoladowe. Istna bomba tłuszczowa i przy okazji także smakowa. Polecam!
Czas przygotowania 5 minutes
Czas całkowity 4 hours 5 minutes
Rodzaj dania Deser, Lody
Kuchnia Europejska
Porcje 4 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny ketogeniczny jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści!

Sposób przygotowania
 

  • Nerkowce i orzechy macadamia zalać chłodną przefiltrowaną wodą i odstawić na min. 4 h (w wersji przyspieszonej zalać gorącą wodą i moczyć przez 15 minut). Orzechy odsączyć z wody i wrzucić do misy blendera razem z resztą składników. Zblendować na gładką masę. Przełożyć do silikonowej foremki do mini babeczek. Wstawić do zamrażarki na 4-5 h. Przed podaniem wyjąć z zamrażarki i odstawić na ok. 10 minut żeby deser lekko odtajał.
POTRZEBUJESZ ZBILANSOWANEGO KETO JADŁOSPISU?Sprawdź kolekcję moich keto jadłospisów zoptymalizowanych pod kątem adaptacji i/lub redukcji albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie! –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Semifreddo czekoladowo -orzechowe
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
396.31
% RWS*
Tłuszcz
 
36.55
g
22
%
Tłuszcze nasycone
 
11.56
g
72
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.22
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
17.44
g
Sód
 
53.46
mg
2
%
Potas
 
216.74
mg
6
%
Węglowodany
 
18.24
g
61
%
Błonnik
 
3.34
g
14
%
Cukier
 
9.29
g
Białko
 
4.48
g
4
%
Witamina C
 
0.35
mg
0
%
Wapń
 
31.4
mg
3
%
Żelazo
 
1.99
mg
11
%
Węglowodany netto
 
14.9
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

Adnotacje do przepisu


Przepis zaadaptowany z tej strony.

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

3 Comments

  1. Bardzo smaczny deser na lato!

    1. Dokładnie tak 😀

  2. To musi być pyszne!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu