Keto tapenada (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Pasta z oliwek
Keto tapenada

Oliwki – śródziemnomorskie złoto

Letnie smaki, choć w odrobinę innym niż zazwyczaj wydaniu. Jak do tej pory w katalogu letnich przepisów królują bowiem lody i desery z owocami. Z czym innym mogą kojarzyć się jednak oliwki, jak nie z wakacyjnymi podróżami w cieplejsze zakątki świata…? W miejscu ich oryginalnego występowania smakują zresztą najlepiej. Dobry smak oliwek oznacza dla mnie nic innego jak pobyt we Włoszech, Hiszpanii lub Grecji. A że południowe klimaty lubię najbardziej, przekłada się to także bezpośrednio na mój stosunek do oliwek.

Słońce, plaża i dobre jedzenie istotą wakacji

Słońce, morze, pyszne jedzenie i wino to kwintesencja udanych wakacji. W ramach pysznego jedzenia na wysokim miejscu plasują się oliwki i oliwa. A skoro o oliwkach mowa, to nie można nie wspomnieć o tapenadzie, czyli tradycyjnej prowansalskiej paście z nich wytwarzanej. Występuje ona w dwóch odsłonach – zielonej oraz czarnej w zależności od tego z jakiego rodzaju oliwek została przygotowana. Jest ona zwyczajowo jedzona w towarzystwie chleba, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zestawić ją z keto pieczywem lub keto krakersami. I właśnie w tym ostatnim zestawieniu przedstawiam Wam ją dzisiaj. Nie muszę chyba dodawać, że jest to świetna przekąska do lampki czerwonego wina podczas romantycznej kolacji. Jako typowy finger food nada się także na imprezy.

Keto pasta z czarnych oliwek
Keto tapenada z czarnych oliwek

Oliwki w roli głównej

Do przygotowania tapenady potrzebujecie głównie oliwek, oliwy oraz kaparów. Resztę składników dobiera się zgodnie z własnymi upodobaniami lub po prostu uwzględniając zawartość lodówki. Intensywności w smaku można nadać jej dodając czosnku, anchovies lub pomidorów suszonych. Ja przygotowywałam tapenadę z czarnych oliwek, dlatego zdecydowałam się na dodatek pomidorów suszonych. Ponadto, użyłam oliwy czosnkowej, którą przywiozłam z ostatniej wycieczki do Grecji. Jest pyszna i aromatyczna. Nadała wspaniały czosnkowy posmak produktowi końcowemu.

Zachęcam Was jednak do eksperymentowania zarówno ze smakowymi dodatkami, jak i aromatyzowanymi oliwami. Sprawiają one, że keto tapenada nabiera wyjątkowego smaku. Następnym razem będę chciała wypróbować ją z oliwą truflową. Myślę, że rezultat może być równie ciekawy… 😊

Wydruk przepisu
Tapenada
Keto tapenada to nie tylko sposób na zwiększenie ilości zdrowych tłuszczów w diecie. Jest to przede wszystkim pomysł na pyszne, wykwintne antipasti. Proponuję podać ją na keto krakersach. Pycha!
Pasta z oliwek
Czas przygotowania 5 minut
Porcje
słoiczek
Składniki
Czas przygotowania 5 minut
Porcje
słoiczek
Składniki
Pasta z oliwek
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Spróbować i doprawić w razie potrzeby (tapenada wychodzi dość słona). Przechowywać w słoiczku w lodówce do kilku dni. Niewielkie porcje układać na krakersach lub pieczywie.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 597 kcal

Tłuszcz: 32,8 g

Węglowodany: 6,2 g

Błonnik 0,2 g

Białko 3,3 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *