Kremowa zupa porowo- cukiniowa

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Kremowa zupa porowo- cukiniowa

Nadszedł czas zup

Nie ma nic lepszego niż pyszna, rozgrzewająca zupa w takie dni jak dziś. Gdy na dworze ciemno i zimno, ja ogrzewam się kremem z porów i cukinii. Uwielbiam zupy- kremy, a to jest jeden z moich ulubionych. Na drugim miejscu plasuje się zupa- krem z dyni, która jeszcze czeka na swój debiut na blogu (aktualizacja: już jest!). Bazą wszelkich moich zup- kremów jest prawie zawsze esencjonalny rosół drobiowy. Gotowany na korpusie i szyi z kurczaka wychodzi dość solidny, co dodatkowo wzmacnia jeszcze efekt rozgrzewający. Jak mam pod ręką ugotowany bulion, to sama kremowa zupa porowo- cukiniowa to tylko kilka chwil. Warzywa kroję, podsmażam na maśle klarowanym i zalewam bulionem. Gotuję kilka minut, przyprawiam i blenduję. Ot, cała filozofia… A jaki efekt!

Nie tylko na obiad lub lunch

Taka kremowa zupa porowo- cukiniowa może być samodzielnym daniem lub też wstępem do czegoś konkretniejszego. W pierwszym przypadku często dodaję do niej jakiejś kiełbaski lub- jak na zdjęciu- kabanosy do przegryzienia. Do przyprawienia można użyć gałki muszkatołowej i imbiru- one także mają działanie rozgrzewające! Niejednokrotnie taka zupa, właśnie w wersji z kabanosami-stanowiła mój lunch na wynos do pracy. Jednak kto powiedział, że zupy należy jeść w porze obiadowej? Wbrew pozorom jest to świetny pomysł na… śniadanie! Ponoć to właśnie pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być jedzony na ciepło, żeby rozgrzać organizm i ułatwić rozruch całego układu trawiennego. Zupa jest w takim przypadku świetnym rozwiązaniem- jeśli zrobi się ją z wyprzedzeniem, to rano wystarczy ją tylko podgrzać i śniadanie gotowe!

A Wam zdarza się jeść zupy na śniadanie?

Wydruk przepisu
Kremowa zupa porowo- cukiniowa
Gęsta i kremowa zupa z porów i cukinii to świetny sposób na rozgrzanie się w chłodne, jesienne dni. Dodatek imbiru jeszcze bardziej wzmocni efekt rozgrzewający!
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
porcji
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Warzywa pokroić na drobne kawałki i smażyć ok 8 minut na maśle klarowanym. Jak już zmiękną, wlać bulion tak, aby ledwo przykrył warzywa. Gotować jeszcze przez 5-10 minut. Zestawić z ognia i odczekać chwilę. Zblendować na gładko. W razie potrzeby po trochu dolewać bulion dostosowując konsystencję do własnych preferencji. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem suszonym. Można podawać z odrobiną jogurtu kokosowego dla uzyskania efektu "zabielenia".

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *