Sushi z kalafiora, czyli… „kalafioshi” (Paleo, Keto, LowCarb, AIP)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Kalafiorowe sushi
Sushi z kalafiora

A to było tak…

Może zacznę od zarysu historii sushi z kalafiora znanego w niektórych kręgach pod roboczą nazwą „kalafioshi”… 🙂 Otóż pomysł na ten wynalazek powstał w wyniku ochoty na sushi połączonej z brakiem możliwości zaspokojenia takowej ze względu na stosowanie diety bezzbożowej. Po przejściu na dietę Paleo, a następnie na protokół autoimmunologiczny, szukałam inspiracji na potrawy zgodne z tymi koncepcjami żywieniowymi. Natknęłam się na pomysł ryżu z kalafiora. Jest to dość popularna „potrawa” w tych kręgach. Kalafior starty na tarce wyglądem przypomina ryż, więc stał się godnym zastępcą zakazanego zboża.

Trochę inny ryż

Mnóstwo potraw w stylu azjatyckim w mojej kuchni lądowało na talerzu w towarzystwie ryżu z kalafiora. Jednak nie tylko, bo ostatnio nawet stał się on elementem składowym naszych rodzimych gołąbków. Któregoś dnia doszłam do wniosku, że skoro ryż z kalafiora nadaje się jako dodatek do dań azjatyckich, to dlaczego nie miałby się nadać do sushi? Trzeba było tylko dostosować trochę przepis. Celem było bowiem uzyskanie ryżu nie w formie sypkiej, lecz w postaci lepkiej masy, która to zwyczajowo jest składnikiem sushi. Udało mi się nawet znaleźć przepis na ryż z kalafiora w takiej wersji. Mając gotowe instrukcje przystąpiłam do działania.

Kalafiorowe sushi
Sushi z kalafiora

Powiew Orientu na diecie bezzbożowej

Sushi z kalafiora wyszły (i nadal wychodzą) bardzo dobre. W zasadzie smakowo nie różnią się wiele od oryginału. Na fali radości z udanego eksperymentu, zabrałam sobie moje sushi z kalafiora na lunch do pracy. Tam nie omieszkałam zaprezentować mojego nowego dokonania. Moje posiłki w pracy nie raz były tematem rozmów i z reguły budziły spore zainteresowanie ze względu na ich- nazwijmy to- egzotyczny charakter… 🙂

Narodziny kalafioshi

Tym razem nie było inaczej. Sushi z kalafiora samym prawem istnienia wzbudziły sensację i otrzymały nową nazwę, czyli „kalafioshi”. Od tej pory za każdym razem gdy je robię, wracam wspomnieniami do tego, jaką furorę zrobiła sama idea sushi z warzywnym zastępnikiem ryżu. Mam nadzieję, że Wam też się spodoba i zaintryguje na tyle, żeby wypróbować przepis. Bo naprawdę warto! Nawet jeśli nie stosujecie żadnej z wymienionych wyżej diet, to wersja ta jest na pewno dużo zdrowsza i mniej kaloryczna.

Jeśli skusicie się na wypróbowanie sushi z kalafiora, to dajcie znać w komentarzach jak wyszły. No i czy idea przypadła Wam do gustu!

Wydruk przepisu
Sushi z kalafiora, czyli... "kalafioshi"
Bardzo udana imitacja oryginalnej przekąski bazującej na ryżu, który w tym przypadku zostaje zastąpiony startym kalafiorem. Jest to zatem wersja bezzbożowa, niskokaloryczna i zgodna nie tylko z dietą Paleo, Keto i LowCarb, ale także z protokołem autoimmunologicznym!
Kalafiorowe sushi
Kuchnia Japońska
Keyword finger food, sushi
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
sushi
Składniki
Kuchnia Japońska
Keyword finger food, sushi
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
sushi
Składniki
Kalafiorowe sushi
Sposób przygotowania
  1. Kalafior zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni lub w garnku podgrzać olej i wrzucić nań ryż z kalafiora. Smażyć przez chwilę cały czas mieszając. Następnie dodać ocet, sól i posypać żelatyną po wierzchu. Zalać mlekiem kokosowym i dobrze wymieszać. Gotować jeszcze przez 5-8 minut mieszając od czasu do czasu aż masa lekko zgęstnieje. Ostudzić. W międzyczasie pokroić wędzoną rybę oraz awokado i ogórka na podłużne paski. Każdy arkusz wodorostów nori wyłożyć 1/5 ryżu z kalafiora, ułożyć paski wędzonego łososia i/lub tuńczyka oraz awokado lub ogórka. Zwijać ściśle formując rulon, jak w przypadku tradycyjnego sushi. Odstawić na 15- 20 minut do lodówki. Schłodzone kroić na kawałki ostrym nożem.
Pozostałe informacje

Zwyczajowo sushi podaje się w towarzystwie sosu sojowego, w którym to zamacza się każdy kęs przed konsumpcją. Jak już wspominałam, sos sojowy nie jest najzdrowszym produktem i należy go raczej unikać, zwłaszcza na dietach bezzbożowych. Proponuję zatem podawać sushi z kalafiora z aminokwasami kokosowymi, które stanowią dużo zdrowszy substytut sosu sojowego.

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *