Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym
Keto Low Carb Paleo Przekąska Śniadania

Rolada szpinakowa z łososiem (Keto, Paleo, LowCarb, bez nabiału)

[ultimate-recipe-jump id=”840″] [ultimate-recipe-print id=”840″]
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym
Rolada szpinakowa z łososiem

Sylwestrowe przekąski

Następna imprezowa propozycja, w iście sylwestrowym charakterze. Ale w sumie chyba nic dziwnego, bo Sylwester już jutro. Po tych wszystkich świątecznych potrawach do łask w mojej kuchni wraca kalafior. I to z przytupem, bo nie w zwyczajnej, a w trochę bardziej wyszukanej formie.

Rolada zawsze szyku zada… 🙂

Zawsze uwielbiałam roladę szpinakową z łososiem wędzonym. Nie jadłam jej dobrych kilka lat ze względu na zawartość serka śmietankowego, będącego nieodzownym składnikiem tej potrawy. Tak mi się przynajmniej wydawało, bo okazuje się, że wcale tak nie jest… Z powodzeniem w tej roli wystąpił ugotowany i zblendowany na gładko kalafior wraz z jogurtem kokosowym, zagęszczony żelatyną. Ja wiem, że to nie brzmi jakoś super zachęcająco i że uparłam się jak osioł na tego kalafiora… Dowody można znaleźć tutaj. Zapewniam, że tym razem rezultat jest tak samo rewelacyjny. Albo nawet lepszy! Pod żadnym pozorem nie odczuwa się braku serka czy też innego nabiału, a rolada pod względem smaku nie odstaje w żaden sposób od oryginału.

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa z łososiem

Łosoś wpływa na wszystko

A przynajmniej tak twierdzi telewizyjna reklama… Szkoda tylko, że nie każdy łosoś, bo różne jego rodzaje znacznie odbiegają od siebie jakościowo. Bogactwo omega-3 skłania nas do wysokiej konsumpcji ryb, tymczasem poprzez naszą nieświadomość, niefrasobliwość lub też ignorancję być może bardziej sobie w ten sposób szkodzimy niż mamy jakikolwiek pożytek. Okazuje się, że właściwie na naszych stołach łosoś powinien pojawiać się tylko w wersji ekologicznej lub też dzikiej. Kilkakrotnie miałam okazję czytać artykuły na temat wysokiej szkodliwości łososia hodowlanego. Informacje przedstawione chociażby tutaj budzą niedowierzanie i skojarzenie z teoriami spiskowymi. Najgorsze i najbardziej wstrząsające historie na ten temat pochodziły zaś z ust naocznych świadków, co ostatecznie przekonało mnie, żeby łososia hodowlanego unikać jak ognia. I radzę Wam to samo! Trzeba się trochę bardziej naszukać, żeby znaleźć łososia dzikiego, ale w większości supermarketów da się to zrobić.

Wyposażeni już w dzikiego łososia wędzonego, a także jajka, szpinak i kalafiora możemy przystąpić do działania!

Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym

Rolada szpinakowa z łososiem (bez nabiału)

Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym w nowym, beznabiałowym wydaniu. Dobra opcja imprezowa dla wszystkich na diecie Paleo oraz Keto i LowCarb bez nabiału.
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Rodzaj dania Dodatek, Lunch, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska
Porcje 16 krążków

Składniki
  

  • 3 jajka duże
  • 150 gram szpinaku mrożonego uprzednio rozmrożonego i dobrze odciśniętego z wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 gram wędzonego łososia dzikiego lub ekologicznego
  • pół kalafiora
  • 160 gram jogurtu kokosowego
  • 2 łyżeczki żelatyny płaskie
  • sok z cytryny (wyciśnięty z połowy cytryny)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania
 

  • Rozdzielić żółtka od białek. Szpinak zblendować z żółtkami, czosnkiem i przyprawami. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą szpinakową. Wyłożyć na płaską formę do pieczenia formując placek o wymiarach ok. 35 x 30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez 12- 15 minut aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wstępnie uformować kształt rolady i w takiej formie ostudzić.
  • W międzyczasie ugotować kalafiora na parze. Nadal gorącego kalafiora odcisnąć z nadmiaru wody uważając, żeby się nie poparzyć. Zblendować go na gładką masę podsypując po trochu żelatynę w proszku. Na koniec dodać sok z cytryny oraz jogurt kokosowy i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Upieczone ciasto szpinakowe rozpłaszczyć, smarować "serkiem" z kalafiora, a następnie połowę wyłożyć wędzonym łososiem. Zwijać formując ścisłą roladę. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzoną roladę kroić ostrym nożem na krążki.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating