Keto brownie podwójnie dyniowe (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

brownie dyniowe
Keto brownie podwójnie dyniowe w polewie dyniowo – jogurtowej

Najlepsze ciasto dyniowe ever

No czegoś takiego dawno nie było… Moja mama przygotowała ciasto dyniowe, które pobiło wszelkie inne dyniowe propozycje, które kiedykolwiek mieliśmy okazję próbować… Pamiętacie, jak przy okazji babki jogurtowej ze śliwkami wspominałam, że dobrze, że nie pokusiłam się o ciasto dyniowe, bo moja mama zrobiła…? To właśnie było TO ciasto. Jest piernikowe, czekoladowe i dyniowe zarazem, a polewa stanowi tutaj idealne uzupełnienie, zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. Ciasto było tak pyszne, że nie miałam czasu zrobić porządnych zdjęć. Tylko szybkie cyk cyk i przechodzimy do konsumpcji… 😀

Keto brownie podwójnie dyniowe – hit sezonu

I mimo, że zdjęcia nie oddają tego, jak wielkie wrażenie zrobiło na nas to keto ciasto, to stwierdziłam, że nie mogę się nim z Wami nie podzielić… No po prostu muszę je wrzucić na bloga, chociaż kompozycja na zdjęciach pozostawia według mnie wiele do życzenia… No ale tutaj liczy się treść, nie forma… 😀 Mam nadzieję, że okażecie zrozumienie w tej kwestii. 🙂 Ale przejdźmy do rzeczy. Inspiracją do tego ciasta był przepis znaleziony tutaj. Oczywiście został sketonizowany przez moją mamę, więc ostatecznie z oryginałem miał niewiele wspólnego… 😛 Generalnie jest to czekoladowy piernik dyniowy z polewą dyniowo – jogurtową. Stąd nazwa – dynię znajdziecie bowiem nie tylko w cieście, ale i w samej polewie. Jeśli kochacie dynię tak, jak ja, to musicie koniecznie wypróbować to keto ciasto!

keto ciasto
Keto brownie podwójnie dyniowe

Jak podbić tłuszcz w diecie? Ano właśnie tak. 🙂

Keto brownie podwójnie dyniowe to prawdziwa bomba tłuszczowa. Do samego ciasta zużyto 260 g masła klarowanego w połączeniu z 60 g masła orzechowego, a w polewie jest jeszcze mus kokosowy. Dzięki temu proporcje makroskładników dla tej propozycji są wręcz prawie idealnie zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej – 7% białka, 85% tłuszczu i 8% węglowodanów ogółem. Co za tym idzie jest ono także mega sycące – jeden kawałek pozwala zaspokoić głód na naprawdę długi czas. No nic tylko robić i pałaszować… 😀

Wydruk przepisu
Brownie podwójnie dyniowe
Pyszność nad pysznościami w jesiennym wydaniu. Próbowaliście kiedykolwiek miksu brownie, piernika i ciasta dyniowego? Dokładnie takie jest dzisiejsze keto brownie podwójnie dyniowe. Musicie koniecznie spróbować, bo smak powala na kolana!
keto brownie podwójnie dyniowe
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 45 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
porcji
Składniki
Ciasto
Polewa
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 45 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
porcji
Składniki
Ciasto
Polewa
keto brownie podwójnie dyniowe
Sposób przygotowania
Ciasto
  1. Masło rozpuść z czekoladą, wanilią i erytrytolem, a następnie ostudź. Dodaj pozostałe mokre składniki i wymieszaj (można użyć trzepaczki). Suche składniki wymieszaj w osobnej miseczce i dodaj do masy. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra + dół). Piecz ok 45 minut (do suchego patyczka).
Polewa
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Ubij mus kokosowy z erytrytolem na puszystą masę, dodaj serek, a następnie puree z dyni i przyprawę do piernika. Wstaw polewę do lodówki na ok. 20 minut, po czym wylej na wierzch ostudzonego ciasta.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 386 kcal

Tłuszcz: 35,5 g

Węglowodany: 7,0 g

Błonnik 1,4 g

Białko 6,7 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *