Keto cannoli z kremem kawowym (Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Cannoli siciliani
Keto cannoli kawowe

Sycylijski przebój

No i ponownie słodkości na tapecie. Dzisiaj już nie w formie sernika, jednak nadal dominują kawowe smaki i aromaty. Są to bowiem keto cannoli kawowe. Kojarzycie cannoli siciliani, czyli typowy sycylijski deser? Kto kiedykolwiek miał okazję odwiedzić tę włoską wyspę, z pewnością ich próbował. Można je tam dostać na każdym rogu. Są to kruche ruloniki z ciasta tradycyjnie wypełnione nadzieniem z serka ricotta i posypane dodatkami w postaci orzechów, migdałów lub kandyzowanych owoców. Są po prostu przepyszne. No i pełne węglowodanów, czyli zakazanych na zdrowej diecie (czy to Paleo czy ketogenicznej) cukru i mąki. W dodatku, nadzienie zawiera ser, który jest mocno alergenny i prozapalny, więc także niewskazany…

Kulinarne wspomnienie z wakacji

Skąd pomysł akurat na taki deser? Ano Sycylia to jedna z moich bardziej udanych podróży. Chcąc przywołać miłe wspomnienia z wakacji, najlepiej odtworzyć poznane podczas podróży smaki. A że w chwili obecnej są one poza moim zasięgiem, nie pozostaje mi zatem nic innego jak przyrządzić własną wersję tych pyszności! W dodatku zdrową, bo bezzbożową i niskowęglowodanową! Tym samym mocno różniącą się od oryginału, ale kto by się tym przejmował… 😉 Forma i ogólna koncepcja pozostaje taka sama.

Cannoli z kremem kawowym
Keto cannoli z kremem kawowym

Keto wersja włoskiego klasyka

Już zdradzam jak udało mi się uzyskać taką zdrową wariację na temat cannoli siciliani. Otóż ciasto jest na bazie mąki kokosowej oraz łupin babki jajowatej. Znacie je już z parówek w cieście i pasztecików, które znalazły się w świątecznym ebook’u. Tym razem zostało posypane odrobiną erytrytolu i upieczone przy użyciu specjalnych foremek do cannoli. Mamy tutaj więc następne odstępstwo od oryginalnej receptury, bo cannoli w oryginale są smażone. Natomiast nadzienie to kawowy mus z awokado posłodzony stewią w płynie i ubity z nierafinowanym olejem kokosowym na puszysty krem. Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!

Cannoli, eklery i inne desery

Co ciekawe, w smaku przypominają mi one raczej eklery, a nie prawdziwe sycylijskie cannoli, ale tak czy siak smakują wyśmienicie! Muszę spróbować przybliżyć jakoś te kawowe keto cannoli do oryginału. Tymczasem jednak zajadam się nimi i wcale nie mam poczucia, że czegoś mi w nich brakuje. Udało się również powrócić myślami do przepięknych sycylijskich krajobrazów i zatęsknić za atmosferą tego miejsca. Kto wie, może natchną mnie one nawet do powrotu w tamte strony…?

Jeśli i Wy macie ochotę wybrać się w kulinarną podróż na sam koniec włoskiego buta, to zapraszam do wypróbowania tego przepisu! Dajcie koniecznie znać czy Waszym kubkom smakowym także udało się przenieść do gorącej Sycylii…! 😀

Wydruk przepisu
Cannoli z kremem kawowym
Keto cannoli kawowe to wyśmienita wariacja na temat włoskiego klasycznego deseru, czyli cannoli siciliani. Chrupiący rulonik z ciasta wypełniony kawowym kremem stanowi świetny, choć niskowęglowodanowy deser. Tajemny składnik kremu, który powoduje, że ten deser jest jeszcze zdrowszy to awokado. Nie pozostaje nic innego, jak tylko skusić się na jeszcze jedną porcję!
Cannoli siciliani
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
porcji
Składniki
Cannoli
Krem kawowy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
porcji
Składniki
Cannoli
Krem kawowy
Cannoli siciliani
Sposób przygotowania
Cannoli
  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj gorącą wodę, a następnie jajka i wymieszaj ciasto mikserem. Odstaw na 2-3 minuty, żeby zgęstniało. Podziel je na 6 równych części. Każdą część rozwałkuj na kółko. Owiń każdą foremkę ciastem w taki sposób, żeby powstał rulonik o charakterystycznym kształcie. Piecz przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu aż cannoli się lekko zrumienią. Ostudź.
Krem kawowy
  1. W międzyczasie przygotuj krem. Zblenduj na gładką masę wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego. Następnie ubij olej kokosowy i połącz z masą kawową. Schłodź w lodówce, aby zgęstniał na tyle, żeby można było przełożyć go do rękawa cukierniczego lub szprycy. Ostudzone cannoli wypełnij powstałym kremem. Można je posypać odrobiną startej czekolady.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:

Wartość energetyczna: 132 kcal

Tłuszcz: 11,1 g

Węglowodany: 4,5 g

Błonnik 2,5 g

Białko 2,5 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *