Keto ciasto kokosowo- cytrynowe (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto ciasto kokosowe
Keto ciasto kokosowo – cytrynowe

Letni deser z kokosem w roli głównej

Dzisiaj obiecane keto ciasto kokosowo- cytrynowe, które towarzyszyło ostatnio lodom z kalafiora. Pewnie niektórzy z Was do teraz nie mogą uwierzyć, że coś tak smacznego i udanego mogło powstać z kalafiora. Ja sama mam z tym problem. A w głowie już się klarują pomysły na następne jego niekonwencjonalne wykorzystanie! 🙂 Złapałam się ostatnio na tym, że kalafior w mojej kuchni służy już praktycznie tylko do przygotowywania deserów… 😀 Ale wróćmy do ciasta, które wyjątkowo nie ma go w składzie. 😉

W towarzystwie lodów lub owoców

Keto ciasto kokosowo- cytrynowe jest bardzo smaczne i mocno kokosowe. Przepis na nie znalazłam na tej stronie i od razu mi się spodobał. Jeśli – tak jak ja – macie fioła na punkcie kokosa, to z pewnością Wam również przypadnie do gustu. Ja ostatnio polałam je sosem karmelowym z tego przepisu. Jestem przekonana, że równie świetnie będzie się komponować także z sosem jogurtowym. Na przykład takim jak w tym przepisie. Do tego pasowałyby sezonowe owoce, np. borówki czy truskawki. Można je równie dobrze wrzucić do masy przed pieczeniem. Uzyskamy wtedy kokosowe ciasto owocowe. Podobny wypiek planuję popełnić na dniach, bo nie jestem w stanie już dłużej opierać się piętrzącym się na straganach truskawkom… To jest właśnie chyba największy problem na diecie ketogenicznej. Jak tu obcinać węglowodany, kiedy przychodzi lato i pojawiają się przepiękne czerwoniutkie truskawki, czereśnie, maliny i inne owoce…?

Owoce a dieta low carb i keto

Niby większość z wyżej wymienionych owoców jest dozwolona na dietach low-carb. Chociaż dużo zależy też od ich wersji. Zgodnie z poniższą infografiką szklanka truskawek zawiera 8,6 g węglowodanów netto. Odrobinę lepiej wychodzą w tym zestawieniu jeżyny, które dostarczą już tylko 6,2 g węglowodanów netto. Chyba nie będzie mi dane wprowadzić rygorystycznej wersji diety ketogenicznej aż do zimy. Na owoce można sobie tak naprawdę pozwolić tylko na bardziej liberalnych odmianach diety niskowęglowodanowej (szczegóły tutaj)… A to i tak nie w takich ilościach, w których zwykłam je jadać… No bo kto zatrzymuje się na kilku truskaweczkach…? Sezon na nie jest tak krótki, że kupuje się je na kobiałki i wcina kilogramami, żeby nacieszyć się na zapas na resztę roku… 🙂

Owoce Low Carb
Owoce o niskiej zawartości węglowodanów
Źródło: thelittlepine.com

Jeśli jednak węglowodany Wam nie straszne, to spokojnie zaopatrzcie się w sezonowe owoce i zabieramy się za keto ciasto kokosowo- cytrynowe. A tym, którym zależy na niskiej podaży węglowodanów w jadłospisie nie pozostaje nic innego jak cieszyć się tym ciastem bez towarzystwa owoców. Zapewniam, że będzie równie smacznie! 🙂

Wydruk przepisu
Ciasto kokosowo - cytrynowe
Keto ciasto kokosowo - cytrynowe to pyszne ciasto, które wymaga doborowego towarzystwa- czy to w postaci lodów z kalafiora czy też owoców sezonowych. Sprawdzi się jako deser na letnie dni.
Keto ciasto kokosowe
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40 minut
Porcje
porcji
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40 minut
Porcje
porcji
Składniki
Keto ciasto kokosowe
Sposób przygotowania
  1. Zblenduj wszystkie składniki poza wiórkami kokosowymi aż do uzyskania jednorodnej masy. Wsyp wiórki i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do silikonowej tortownicy (o średnicy ok. 22 cm). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra + dół) przez ok. 40 minut aż do zrumienienia. Ostudź.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 137 kcal

Tłuszcz: 12,9 g

Węglowodany: 1,6 g

Błonnik 3,1 g

Białko 2,4 g


Produkty, z których korzystałam:

Ekstrakt z wanilii

Mąka kokosowa

Olej kokosowy rafinowany

Mleko kokosowe firmy Real Thai (bez konserwantów)

Erytrytol

Może Ci się też spodobać:

4 Comments

  1. Nie wyszedl mi wedlug przepisu jest Jakby surowy …

    1. Strasznie mi przykro. 🙁 Skoro wyszło surowe, to może trzeba było wydłużyć trochę czas pieczenia…? Każdy piekarnik jest trochę inny i czasami trzeba to korygować na bieżąco. Poza tym nie wiem, co mogło zawinić, bo to ciasto jest raczej mało skomplikowane pod względem składników… Albo to kwestia przypadku. Może trzeba dać mu drugą szansę? 🙂

  2. Przepyszne ciastko,miód dla podniebienia❤️

    1. Bardzo miło mi to słyszeć. 🙂 Ja już sama prawie zapomniałam jakie jest smaczne, ale w ramach przypomnienia powtórzyłam je ostatnio, a na wierzch wrzuciłam owoce. Pychota! 😛

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *