Keto Falafel z kalafiora (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Kotleciki z kalafiora
Keto falafel z kalafiora

Kalafior dobry na wszystko

Jak tak dalej pójdzie, to niedługo będę musiała zmienić nazwę bloga na blog z przepisami z kalafiora. To warzywo pojawia się bowiem w moich przepisach wyjątkowo często. I na pewno będzie go jeszcze więcej! Dzisiejsza propozycja, czyli keto falafel to pyszna przekąska z jego udziałem, która może stanowić również lekkie danie obiadowe. Zastanawiacie się pewnie dlaczego taka nazwa, skoro falafel tradycyjnie robi się z ciecierzycy… Smakiem i wyglądem, a także sposobem przygotowania kotleciki te wyjątkowo przypominają oryginał, więc skojarzenie było oczywiste.

Hit diety wegetariańskiej

Kiedyś przepadałam za oryginalnymi falafelami i będąc na diecie wegetariańskiej często zamawiałam je, kiedy w gronie znajomych szliśmy na tzw. kebaba. 🙂 Niestety, ciecierzyca jest produktem zakazanym na diecie ketogenicznej oraz Paleo. Odkąd zaczęłam stosować te protokoły żywieniowe, falafel nie był już więc w zasięgu moich możliwości.

Strączki – wcielenie zła

Ciecierzyca co prawda nie jest zbożem, jednak zawiera ona tyle substancji antyodżywczych, że należy ją wyeliminować z diety. Reprezentuje ona grupę roślin strączkowych, a te są problematyczne w trawieniu i upośledzają wchłanianie witamin i minerałów. To samo dotyczy na przykład orzechów ziemnych, które także są strączkami… O szkodliwości tej grupy produktów oraz o tym, dlaczego należy się ich wystrzegać wspominałam już tutaj. Ja konsekwentnie trzymam się tej zasady mimo faktu, że akurat dania z ciecierzycy bardzo mi smakują. Na szczęście istnieje rozwiązanie tego problemu, a jest nim ten oto keto falafel!

Keto kotleciki z kalafiora
Keto falafele z kalafiora

Niedaleko pada imitacja od oryginału

Za inspirację posłużył mi ten przepis, jednak ja zamiast migdałów użyłam słonecznika, no i smażyłam na rafinowanym oleju kokosowym. Nie należy zbytnio rozdrabniać ani kalafiora ani słonecznika- tekstura kotlecików jest wtedy dużo przyjemniejsza. W roli zagęszczacza występuje tutaj mąką kokosowa i trzeba przyznać, że świetnie się w niej spisała. Kotleciki smaży się bardzo dobrze. W ogóle się nie rozpadają się, co czasami ma miejsce w przypadku falafeli z ciecierzycy. Trzeba tylko dość długo smażyć je z każdej strony- aż całkowicie się zarumienią. Tylko wtedy nie będzie problemu z przewróceniem ich na drugą stronę. Dopełnieniem falafeli jest pyszny, kremowy sos czosnkowy z tahini. Polecam zjeść je w jego towarzystwie.

Bezmięsne kotleciki miłą odmianą

Odkąd stosuję dietę bezzbożową rzadko zdarza mi się jadać posiłki bezmięsne. Dodatkowo, przy grupie krwi “0”, z reguły czuję duże zapotrzebowanie na produkty pochodzenia zwierzęcego. Zasada ta jeszcze bardziej dotyczy męskiej części naszego gospodarstwa domowego. Informacja o bezmięsnym obiedzie w postaci keto falafeli z kalafiora nie została więc przyjęta z entuzjazmem. Zaskakującym był natomiast fakt, z jakim entuzjazmem były one konsumowane… 🙂 Koniec końców zostały okrzyknięte najpyszniejszymi falafelami- lepszymi od oryginału. Od czasu do czasu trzeba jak widać wprowadzić jakieś urozmaicenie do menu, nawet jeśli taki pomysł nie znajdzie uznania wśród reszty konsumentów… 🙂

Nie pozostaje mi zatem nic innego, jak potwierdzić wspaniały smak keto falafeli z kalafiora i zachęcić Was do wypróbowania tego przepisu. Dajcie znać czy Wam smakowały i czy według Was smakiem rzeczywiście łudząco przypominają oryginał…

Wydruk przepisu
Falafel z kalafiora
Te niewielkie smażone kotleciki podbiły serca większości wegetarian na całym świecie. Jeśli jednak starasz się jeść zdrowo lub stosujesz dietę ketogeniczną & Paleo, ciecierzyca znajduje się na liście produktów zakazanych. Rozwiązaniem jest keto falafel z kalafiora- równie pyszne, za to bez szkodliwych fitynianów, lektyn i saponin!
Kotleciki z kalafiora
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Falafele z kalafiora
Sos z tahini
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Falafele z kalafiora
Sos z tahini
Kotleciki z kalafiora
Sposób przygotowania
Falafele z kalafiora
  1. Kalafior i słonecznik rozdrobnić w malakserze (powinny mieć teksturę przypominającą grubszy piasek). Dodać jajka, a następnie resztę składników falafeli i dokładnie wymieszać. Olej dobrze rozgrzać na patelni lub garnku z grubym dnem. Z masy formować niewielkie kulki i spłaszczać je tak, aby powstały kotleciki. Kłaść na rozgrzany olej. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Przewracać na drugą stronę dopiero, gdy są dość mocno zarumienione. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Sos czosnkowy z tahini
  1. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty składników. Dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Usmażone falafele serwować na gorąco polane sosem.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki (bez sosu):

Wartość energetyczna: 109 kcal

Tłuszcz: 8,8 g

Węglowodany: 3,5 g

w tym błonnik 2,2 g

Białko 4,7 g

Może Ci się też spodobać:

4 Comments

  1. We made this last weekend and it was so good! Can’t wait to try this again someday. Thanks for sharing!

    1. Thanks for feedback, Fitoru keto! I am glad to hear that you liked the recipe! 🙂

  2. Przepis super, na pewno wypróbuję, ale dieta oparta o grupę krwi to już wielokrotnie obalony mit 🙂

    1. Fajnie – koniecznie daj znać jak wyszły… 🙂 A jeśli chodzi o związek między dietą a grupą krwi, to coś w tym jednak musi być, bo ja – mając grupę krwi “0” – zdecydowanie lepiej czuję się gdy jem mięso, niż jak byłam przez kilka lat na diecie bezmięsnej…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *