Chowder z owoców morza (Keto, Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Chowder z owoców morza

Historia pewnej zupy

Chowder z owoców morza chodził już za mną od jakiegoś czasu. Oczywiście marzył mi się taki oryginalny- gęsty i kremowy, bazujący na śmietanie i zaciągany mąką. W związku z tym, że na diecie Paleo oraz Keto nabiał jest niewskazany, nie mówiąc już o mące, to oczywiste było, że ta wersja odpada… Kombinowałam zatem jakby tu uzyskać tę gęstość i wykombinowałam! Z pomocą przyszedł nasz dobry znajomy, czyli… kalafior! Skoro sprawdził się tu i tu w zastępstwie śmietany i sera, to dlaczego nie miałby spełnić swojego zadania tym razem…? I miałam racje! Okazało się, ze zmiksowany na gładko z bulionem oraz mlekiem kokosowym perfekcyjnie imituje śmietanową zupę. Do tego zielone warzywa pokrojone w kostkę oraz mieszanka owoców morza i gotowe! Sprawdziłam w skrajnych warunkach, kiedy po godzinie 16-tej, głodni jak cholera mieliśmy zamiar zamówić obiad z dostawą do domu i okazało się, że wybrana przez nas knajpa  w poniedziałki nie działa… Trzeba było wymyślić coś na szybko i padło na ten właśnie chowder. Wyrobiłam się ze wszystkim w niecałe 30 minut, włącznie z przyspieszonym rozmrażaniem owoców morza… 🙂

Chowder z owoców morza

 Obiad w mniej niż 30 minut

Także jeśli nie macie gotowego obiadu, a po powrocie z pracy trzeba nakarmić kilku głodomorów to serdecznie polecam prezentowany poniżej Keto Chowder z owoców morza. Tylko pierwsze co trzeba zrobić, jak wejdziecie do domu, to wstawić opakowanie owoców morza do ciepłej kąpieli, żeby się rozmroziły. Potem już jest z górki… 🙂

Po szczegóły odsyłam do przepisu poniżej.

A Wy jakie dania gotujecie, kiedy nagle okazuje się, że nie ma obiadu i trzeba wykombinować coś na szybko?

Wydruk przepisu
Chowder z owoców morza
Chowder z owoców morza w wersji Keto i Paleo to pożywna, gęsta zupa na bazie kalafiora. Bez użycia mąki i śmietany! Wyśmienita opcja, gdy trzeba na szybko przygotować coś sycącego, ale sprawdzi się też na bardziej uroczyste okazje.
Keyword chowder
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
duże porcje
Składniki
Keyword chowder
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
duże porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Jeśli dysponujesz jedynie mrożonymi owocami morza, to najpierw trzeba je rozmrozić. W tym celu można zalać opakowanie ciepłą wodą. Zanim będą nam potrzebne powinny być już rozmrożone.
  2. Kalafiora gotować w wodzie lub od razu w bulionie przez ok 6-8 minut. Miękki kalafior zblendować z bulionem i mlekiem kokosowym. Zagotować.
  3. W międzyczasie pokroić boczek, pora oraz seler naciowy w cienkie paski, podsmażyć przez kilka minut i wrzucić do zupy. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotować przez kilka minut, po czym wrzucić mieszankę owoców morza. Po dodaniu owoców morza nie gotować zupy zbyt długo- wystarczą 3-4 minuty.
  4. W międzyczasie krewetki podsmażyć na patelni na maśle. Zupę podawać gorącą przystrajając wierzch krewetkami.

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *