banner keto menu
keto babeczki z kremem z awokado
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Przekąska Vegan Wege

Keto babeczki z kremem z awokado (Paleo, LowCarb)

Czysta micha w wydaniu deserowym

W ramach podjętej przeze mnie akcji pt. „czysta micha„, staram się uzdrowić odrobinę również stosowane i lubiane przeze mnie keto desery. Tutaj także jest bowiem dość spore pole do popisu w kwestii zwiększenia odżywczości oraz optymalizacji tychże posiłków do celów diety ketogenicznej. Idealnym dowodem na to są prezentowane w dniu dzisiejszym keto babeczki z kremem z awokado. Sam fakt, że zawierają superfood w postaci awokado właściwie już stawia je w lepszym świetle. Drugi superfood, użyty do ich produkcji to kakao. W zależności zaś od rodzaju ciasta, na jaki się zdecydujecie, mogą one także spełniać kryteria kuchni raw. A naturalne, nieprzetworzone produkty to przecież podstawa zdrowego odżywiania.

keto babeczki
Keto babeczki z kremem z awokado

Keto babeczki z kremem z awokado – różne wariacje na temat ciasta

Wracając do kwestii samego ciasta – u mnie był to upieczony kiedyś i zamrożony biszkopt kokosowy na białkach. Po rozmrożeniu rozdrobniłam go wraz z nierafinowanym olejem kokosowym, dzięki czemu powstała plastyczna masa, którą mogłam wylepić foremki. Po schłodzeniu, uzyskane w ten sposób babeczki stanowią bazę do nadziewania kremem. Jeśli nie macie akurat biszkoptu pod ręką, to proponuję wtedy skorzystać z ciasta z tego przepisu. Produkt końcowy przygotowany na jego bazie będzie nie tylko wege, ale i raw.

Bita śmietana kokosowa idealnym zwieńczeniem babeczek

W roli bitej śmietany pojawia się zaś u mnie mleko kokosowe. Opracowałam już świetną recepturę na takową. Dodaję lecytynę słonecznikową, która znacznie poprawia konsystencję kokosowej bitej śmietany. Efekt końcowy można dodatkowo wzmocnić odrobiną żelatyny. Najlepsza wychodzi przy użyciu syfonu do bitej śmietany. Mój syfon niestety nie nadaje się już do użytku, więc zanim nie zainwestuję w nowy, muszę sobie radzić bez niego… Ubijam więc mleko kokosowe z lecytyną zwykłą końcówką do ubijania dołączaną do ręcznego robota kuchennego i też daje radę. 🙂

babeczki z awokado
Keto babeczki z kremem czekoladowym z awokado

Zachęcam do wypróbowania tych babeczek, bo są równie zdrowe, co przepyszne oraz do śledzenia moich poczynań w ramach akcji „czysta micha” na moim profilu na Instagramie. Codziennie zamieszczam tam zdjęcia moich posiłków, chcąc udowodnić, że dieta ketogeniczna nie jest ani nudna, ani niezdrowa, a raczej bardzo różnorodna i kolorowa. 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto babeczki z kremem z awokado

Babeczki z kremem z awokado

Modern Cavegirl
Keto deser pełen superfoods, czyli keto babeczki z kremem z awokado polecają się do popołudniowej kawy… 🙂
Czas przygotowania 15 mins
Czas całkowity 15 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska
Porcje 8 sztuk
Kalorie 249 kcal

Składniki
  

Babeczki

  • 1 blat biszkoptowy lub raw spód migdałowy (szczegóły w treści wpisu)
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 1 awokado
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 10 kropli stewii w płynie lub płynnego słodzika na bazie owocu mnicha
  • 1 łyżka masła migdałowego

Bita śmietana kokosowa

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki erytrytolu lub allulozy
  • 1 łyżeczka lecytyny słonecznikowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka żelatyny płaska; w wersji vegan zastąpić agarem lub całkiem pominąć

Sposób przygotowania
 

Babeczki

  • Blat biszkopowy rozdrobnić w malakserze z dodatkiem oleju kokosowego. Powstałym plastycznym ciastem wyłożyć silikonowe foremki do muffinów i wstawić do lodówki, żeby stwardniały. Jeśli decydujesz się na użycie spodu migdałowego to postępuj dokładnie tak, jak opisane w przepise, lecz użyj foremek do muffinów. Awokado zblendować z kakao, mlekiem kokosowym, masłem migdalowym i słodzikiem. Powstały krem rozłożyć do foremek z ciasta.

Bita śmietana kokosowa

  • Schłodzone mleko kokosowe ubijać intensywnie wraz z erytrytolem, ekstraktem z wanilii i lecytyną przez ok. 8 – 10 minut aż mocno zgęstnieje. Jeśli konsystencja jest za rzadka, dodać odrobinę żelatyny lub agaru rozpuszczonych dokładnie w odrobinie wrzątku. Śmietanę schłodzić, po czym przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować nią wierzch babeczek. Wstawić do lodówki do stężenia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 249 kcal
Tłuszcz: 22,3 g
Węglowodany: 3,0 g
Błonnik 0,6 g
Białko 5,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating