Churros (Keto, Paleo, LowCarb)

 
Karnawałowe churros
Churros vel faworki

Faworki- symbol Karnawału

Pozostajemy w klimacie karnawałowym. A skoro Karnawał, to i faworki. Przeszukałam chyba cały Internet w poszukiwaniu przepisu na Keto & Paleo faworki. A raczej na churros, bo to taka wersja faworków bardziej znana i rozpoznawalna za granicą. Niestety, większość przepisów bazowała na mące migdałowej, której nie poddaję obróbce termicznej. A jak wiadomo, faworki się smaży, więc wszystkie te przepisy nie nadawały się do moich potrzeb. Potrzebowałam przepisu, który uwzględnia użycie mąki kokosowej, a ta ze względu na brak właściwości wiążących nie jest specjalnie użyteczna w tego rodzaju wyrobach. Gdybym chciała zrobić churros tylko w wersji Paleo, to nie byłoby problemu, bo tu możliwości jest wiele, chociażby mąka z manioku (cassava flour), która tak dobrze sprawdziła się w cieście na pierogi. Albo skrobia z tapioki lub też skrobia z maranty trzcinowej. Możliwości jest wiele. Jednak żadna z nich nie jest niskowęglowodanowa…

Inspiracja potrzebna od zaraz

Ja jednak- jak wiecie- uparłam się przy diecie ketogenicznej i nie chciałam iść na ustępstwa. Mój przepis musiał spełniać wyśrubowane wymagania- Keto, bez nabiału, bez orzechów. Z takimi ograniczeniami pozostaje niewiele możliwości. Nie chciałam ryzykować i eksperymentować na własną rękę. Musiałam znaleźć przepis, na którym będę mogła bazować. Z pomocą przyszedł blog wheatlessbuns.com, gdzie zalazłam przepis na Keto churros, który stanowił moją inspirację. W dodatku jest to przepis ultra niskowęglowodanowy, bo porcja zawiera niecały 1 g węglowodanów netto!

Churros vel faworki
Karnawałowe churros

Daleko pada Keto wersja od oryginału

Gotowe churros posypałam zmielonym na pył erytrytolem zmieszanym z cynamonem. Jak w przypadku prawdziwych meksykańskich churros. Smakowały wybornie zarówno same, jak i z sosem czekoladowym. Muszę jednak przyznać, że niewiele miały one wspólnego z naszymi tradycyjnymi faworkami. Faworki są chrupiące, a moja wersja była za sprawą mąki kokosowej raczej miękka. Myślę, że równie ciężko znaleźć w nich podobieństwo do churros. Chyba jedyny wspólny element to fakt smażenia ich w oleju. Nie poddam się jednak i dalej będę szukała przepisu na churros lub nasze tradycyjne faworki w wersji Keto!

A jakie przepisy na karnawałowe słodkości Wy lubicie najbardziej?

Wydruk przepisu
Churros
Wariacja na temat meksykańskich churros, która idealnie wpisuje się w czas Karnawału, a w dodatku jest zgodna z dietą Keto, Paleo & LowCarb. Bardzo smaczne, choć dużo bardziej miękkie niż oryginalne churros lub też nasze rodzime faworki.
Karnawałowe churros
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Czas oczekiwania 5 minut
Porcje
porcji
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Czas oczekiwania 5 minut
Porcje
porcji
Składniki
Karnawałowe churros
Sposób przygotowania
  1. Zmiksować wszystkie mokre składniki i dodać suche. Odstawić masę na 5 minut do zgęstnienia. Przełożyć do szprycy. Olej kokosowy dobrze rozgrzać na patelni. Wyciskać kilkucentymetrowe paski na dobrze rozgrzany olej. Smażyć z obu stron aż się zezłocą. Odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać drobno zmielonym erytrytolem zmieszanym z cynamonem.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 269 kcal

Tłuszcz: 18,8 g

Węglowodany: 2,6 g

w tym błonnik 2,0 g

Białko 21,3 g

(kalkulacja dokonana przy założeniu zużycia 100 g oleju kokosowego do smażenia)

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *