keto bagle
Amerykańska Keto Low Carb Paleo Przekąska Vegan Wege

Keto bajgle (Paleo, LowCarb, bez jajek)

Kwestia keto bajgli nie daje mi spokojnie spać

Od czasu ostatnich bułek z mąki łubinowej popełniłam z jej użyciem już kilka wypieków z kategorii pieczywo. Wszystko po to, żeby opracować przepis na keto bajgle, które chodzą mi po głowie już od jakiegoś czasu. Do tych eksperymentów wykorzystałam już błonnik gryczany, zmielone nasiona konopi, a ostatnio zaopatrzyłam się nawet w tym celu w błonnik owsiany. Nie wiem czy rodzaj użytego błonnika ma jakieś znaczenie, bo przy okazji zmieniałam też proporcje mokrych i suchych składników, ale ta ostatnia wersja wyszła na tyle zadowalająca, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. 🙂

bajgle
Keto bagle w pełnej krasie

Keto bajgle w różnych wydaniach

Na samej mące łubinowej z błonnikiem keto bajgle są w środku lekko kleiste… Wydaje mi się, że to albo zasługa właściwości mąki łubinowej, która przeważa w suchych składnikach, albo paradoksalnie może to być też kwestia zbyt małej ilości wody. Bajgle w tej wersji nie urosły bowiem zbytnio, a ciasto przed pieczeniem miało dość zbitą konsystencję. Podczas kolejnej próby zastąpiłam więc część mąki łubinowej mąką sezamową i zwiększyłam ilość płynów użytych do przepisu. Konsystencja uległa znacznej poprawie, więc myślę, że przepis jest także gotowy do wypróbowywania przez Was. Oczywiście nie oznacza to, że zaprzestanę prac nad nim… 🙂 W planie jest jeszcze wersja zgodna z oryginalnym przepisem, który stanowił dla mnie inspirację. Udało mi się zakupić mocno odtłuszczoną mąkę migdałową, więc myślę, że dam jej w końcu szansę. Przy kilku procentach zawartości tłuszczu nie mam już większych zahamowań związanych z jej obróbką termiczną.

keto kanapki
Pyszne kanapki z keto bajgli

Przepis ze statusem work in progress

Jedno jest pewne, z poniższego przepisu keto bajgle wychodzą nie tylko całkiem smaczne, ale i formą nie odbiegające od oryginału, co bez użycia jaj ciężko jest uzyskać z surowców niskowęglowodanowych. W dodatku – z uwagi na wysoką zawartość błonnika są one także bardzo sycące. Ciekawa jestem czy Wam przypadną do gustu. Koniecznie dawajcie znać, jakie są Wasze uwagi odnośnie tego przepisu, to razem dopracujemy go do perfekcji! 😀

keto bagle

Keto bajgle

Kultowe bajgle od teraz także w wersji niskowęglowodanowej! Zapraszam na keto bajgle mojego autorstwa. Idealne na keto śniadanie. 🙂
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Pieczywo
Kuchnia Amerykańska
Porcje 5 sztuk
Kalorie 93 kcal

Składniki
  

Bajgle

  • 0,25 szklanki błonnika owsianego
  • 0,25 szklanki mąki łubinowej
  • 0,25 szklanki białka hydrolizowanego (peptydy kolagenowe) w wersji wege i vegan użyć białka roślinnego
  • 0,25 szklanki mąki sezamowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów lub cream of tartar (kamień winny)
  • 0,75 – 1 szklanki wody gorącej, ale nie wrzącej

Posypka (opcjonalnie)

  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 1 garść maku niebieskiego do posypania (opcjonalnie)
  • 1 garść łuskanych nasion konopi lub sezamu

Sposób przygotowania
 

  • Suche składniki wymieszać, dodać wodę i mieszać do połączenia składników. Formę do pieczenia donutów wysmarować odrobiną tłuszczu (oliwy lub oleju z awokado). Wypełnić ją ciastem po brzegi. Zmoczyć dłonie chłodną wodą i "uklepać" wierzch bajgli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie grzania góra + dół. Piec przez ok. 15 minut, po czym wyjąć bajgle z foremki (ja odwracam ją delikatnie do góry nogami). Wierzch bajgli posmarować mlekiem kokosowym, posypać makiem i nasionami konopi lub sezamem. Piec kolejne 5 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 93 kcal
Tłuszcz: 2,4 g
Węglowodany: 2,2 g
Błonnik 8,9 g
Białko 13,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating