Keks kalafiorowy to kolejne KETO ciasto idealne na Święta. Bogaty środek oraz warzywny dodatek sprawiają, że wypiek ten jest gęsto odżywczy i świetnie wpisze się w ramy diety ketogenicznej. Jeśli się na niego zdecydujesz, z pewnością uświetni wielkanocny stół.
Kalafior – warzywo idealne do słodkich wypieków
Pamiętacie chlebek z kalafiora vel ciasto z kalafiora? Pisałam, że bez mrożonych owoców, które zawierają spore ilości wody, chlebek przypomina keks… No i siedziało mi to gdzieś z tyłu głowy, a tak się składa, że po zrobieniu wielkanocnej paschy kokosowej zostało mi trochę skórek z pomarańczy… Nie myśląc więc wiele zmajstrowałam najprawdziwszy keks… To znaczy w smaku najprawdziwszy, bo w składzie już niekoniecznie… 😛 Ciasto jest z dodatkiem kalafiora, a do środka w ramach keksowych dodatków wrzuciłam mieszankę bakalii i wspomnianej skórki z pomarańczy…
Różnice w zależności od wersji dietetycznej
No i teraz od tego, czy życzycie sobie keks w wersji keto czy też lowcarb/Paleo musicie zdecydować jakich dodatków użyjecie… W wersji stricte keto odradzałabym użycie rodzynek i innych słodkich owoców suszonych. Zamiast tego można użyć żurawiny suszonej (niesłodzonej), skórki z pomarańczy także bez cukru oraz orzechów. Jeśli możecie sobie pozwolić na większą ilość węglowodanów, to można już zaszaleć z morelą suszoną i rodzynkami… Ja postawiłam na coś pomiędzy stricte keto a lowcarb, bo w keksie wylądowały orzechy, skórka z pomarańczy bez cukru, suszony owoc chlebowca (jakckfruit) i odrobina rodzynek. Oczywiście także użyta substancja słodząca ma tutaj znaczenie… W wersji zgodnej z dietą ketogeniczną powinien to być erytrytol lub alluloza (aktualnie mój faworyt). W wersji lowcarb możecie natomiast postawić na ksylitol. Makro mojego keto keksu wyszło całkiem przyzwoite – 4,1 g węglowodanów w porcji.
Keto keks z kalafiora – pyszny dodatek do kawy
Jeśli chodzi o polewę, to tutaj także dokonałam modyfikacji i użyłam lukru z inuliny i mleka kokosowego. Dokładnie takiego samego jak w babce majonezowo – szpinakowej. Bardzo mi on zasmakował i świetnie pasuje do keto keksu. Najlepsze w tym przepisie jest to, że jest to keto ciasto, które jest jednocześnie bardzo wartościowe pod względem odżywczości. Czyni je to świetnym dodatkiem do kawy na co dzień. Nie trzeba traktować go jako cheat meal czy odstępstwo od diety… Zachęcam więc do wypróbowania przepisu. 🙂
☆ KETO JADŁOSPIS NA WIELKANOC ☆
Dołącz do Plemienia Modern Cavegirl jako Szaman i odbierz zbilansowany KETO jadłospis na 4 dni Świąt Wielkanocnych! Do wyboru: 1500 i 2000 kcal.
✓ Zrób sobie prezent na zajączka!
Keks kalafiorowy
Składniki
Keks
- 4 szt. jajka
- 0,5 szklanki inulina
- 3 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1 łyżeczka ekstrakt migdałowy
- 2 łyżki olej kokosowy
- 0,75 szklanki kalafior świeży lub z mrożonki, rozmrożonego
- 0,5 łyżeczki glucomannan (opcjonalnie)
- 0,5 szklanki mąka kokosowa
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia lub cream of tartar
- 0,5 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 30 g suszony owoc chlebowca (jackfruit) – opcjonalnie
- 10 g rodzynki
- 30 g orzechy włoskie
- 15 g orzechy pecan
- 15 g orzechy brazylijskie
- 1 garść skórka pomarańczowa bez cukru
Lukier
- 2 łyżki mleko kokosowe (ok. 25 ml)
- 2 łyżki inulina (ok. 20 g)
Sposób przygotowania
Keks
- Kalafiora zetrzeć na tarce, zblanszować w gorącej wodzie (wrzucić na wrzątek i po ok. 3 minutach odcedzić), dobrze odsączyć na sicie. Jeśli korzystacie z kalafiora mrożonego, to wystarczy go rozmrozić, zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru wody. Mokre składniki wymieszać w malakserze, dodać suche i utrzeć na gładkie ciasto. Dodać startego kalafiora i wymieszać. Powrzucać owoce, orzechy lub inne dodatki, na jakie się zdecydowaliście. Ciasto przełożyć do niewielkiej keksówki (18 x 8 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 – 40 minut aż wierzch się lekko przyrumieni.
Lukier
- Mleko kokosowe utrzeć z inuliną na gładką masę. Rozprowadzić po wierzchu ciasta. Odstawić do zastygnięcia.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Czy można czymś zastąpić owoc chlebowca w wersji keto? Świeżymi owocami? Borówka, truskawka?
Właściwie dodatki są tutaj dowolne. 🙂 Proszę tylko pamiętać o tym, że świeże owoce mogą puścić wodę, więc ciasto może wyjść bardziej wilgotne.