keto keks kalafiorowy
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Polska Wege

Keto keks kalafiorowy (Paleo, LowCarb)

Kalafior – warzywo idealne do słodkich wypieków

Pamiętacie chlebek z kalafiora vel ciasto z kalafiora? Pisałam, że bez mrożonych owoców, które zawierają spore ilości wody, chlebek przypomina keks… No i siedziało mi to gdzieś z tyłu głowy, a tak się składa, że po zrobieniu wielkanocnej paschy kokosowej zostało mi trochę skórek z pomarańczy… Nie myśląc więc wiele zmajstrowałam najprawdziwszy keks… To znaczy w smaku najprawdziwszy, bo w składzie już niekoniecznie… 😛 Ciasto jest z dodatkiem kalafiora, a do środka w ramach keksowych dodatków wrzuciłam mieszankę bakalii i wspomnianej skórki z pomarańczy

keto keks
Keto keks kalafiorowy

Różnice w zależności od wersji dietetycznej

No i teraz od tego, czy życzycie sobie keks w wersji keto czy też lowcarb/Paleo musicie zdecydować jakich dodatków użyjecie… W wersji stricte keto odradzałabym użycie rodzynek i innych słodkich owoców suszonych. Zamiast tego można użyć żurawiny suszonej (niesłodzonej), skórki z pomarańczy także bez cukru oraz orzechów. Jeśli możecie sobie pozwolić na większą ilość węglowodanów, to można już zaszaleć z morelą suszoną i rodzynkami… Ja postawiłam na coś pomiędzy stricte keto a lowcarb, bo w keksie wylądowały orzechy, skórka z pomarańczy bez cukru, suszony owoc chlebowca (jakckfruit) i odrobina rodzynek. Oczywiście także użyta substancja słodząca ma tutaj znaczenie… W wersji zgodnej z dietą ketogeniczną powinien to być erytrytol lub alluloza (aktualnie mój faworyt). W wersji lowcarb możecie natomiast postawić na ksylitol. Makro mojego keto keksu wyszło całkiem przyzwoite – 4,1 g węglowodanów w porcji.

keks kalafiorowy
Keto keks z kalafiora

Keto keks z kalafiora – pyszny dodatek do kawy

Jeśli chodzi o polewę, to tutaj także dokonałam modyfikacji i użyłam lukru z inuliny i mleka kokosowego. Dokładnie takiego samego jak w babce majonezowo – szpinakowej. Bardzo mi on zasmakował i świetnie pasuje do keto keksu. Najlepsze w tym przepisie jest to, że jest to keto ciasto, które jest jednocześnie bardzo wartościowe pod względem odżywczości. Czyni je to świetnym dodatkiem do kawy na co dzień. Nie trzeba traktować go jako cheat meal czy odstępstwo od diety… Zachęcam więc do wypróbowania przepisu. 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto keks kalafiorowy

Keks kalafiorowy

Zdrowy dodatek do kawki, w dodatku z warzywną wkładką? Oto on – keto keks kalafiorowy. 🙂 Pełen bakalii i orzechów, z kokosowym lukrem. Pycha. 🙂
Czas przygotowania 8 mins
Czas gotowania 40 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Polska
Porcje 10 porcji
Kalorie 143 kcal

Składniki
  

Keks

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki inuliny
  • 3 łyżki erytrytolu lub allulozy
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 0,75 szklanki kalafiora świeżego lub z mrożonki, rozmrożonego
  • 0,5 łyżeczki glucomannanu (opcjonalnie)
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka cream of tartar lub proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 30 g suszonego owocu chlebowca (jakfruit)
  • 10 g rodzynek
  • 30 g orzechów włoskich
  • 15 g orzechów pecan
  • 15 g orzechów brazylijskich
  • 1 garść skórki pomarańczowej bez cukru

Lukier

  • 2 łyżki mleka kokosowego (ok. 25 ml)
  • 2 łyżki inuliny (ok. 20 g)

Sposób przygotowania
 

Keks

  • Kalafiora zetrzeć na tarce, zblanszować w gorącej wodzie (wrzucić na wrzątek i po ok. 3 minutach odcedzić), dobrze odsączyć na sicie. Jeśli korzystacie z kalafiora mrożonego, to wystarczy go rozmrozić, zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru wody. Mokre składniki wymieszać w malakserze, dodać suche i utrzeć na gładkie ciasto. Dodać startego kalafiora i wymieszać. Powrzucać owoce, orzechy lub inne dodatki, na jakie się zdecydowaliście. Ciasto przełożyć do niewielkiej keksówki (18 x 8 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 – 40 minut aż wierzch się lekko przyrumieni.

Lukier

  • Mleko kokosowe utrzeć z inuliną na gładką masę. Rozprowadzić po wierzchu ciasta. Odstawić do zastygnięcia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 143 kcal
Tłuszcz: 9,2 g
Węglowodany: 4,1 g
Błonnik 8,0 g
Białko 4,7 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

2 Comments

  1. Czy można czymś zastąpić owoc chlebowca w wersji keto? Świeżymi owocami? Borówka, truskawka?

    1. Właściwie dodatki są tutaj dowolne. 🙂 Proszę tylko pamiętać o tym, że świeże owoce mogą puścić wodę, więc ciasto może wyjść bardziej wilgotne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating