wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

banner blendy go
keto karpatka
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Polska Wege

Keto karpatka (Paleo, LowCarb)

Keto karpatka, czyli historia z cyklu pt. „Gdy złapie Cię ochota na keto ciasto” 🙂

Chodziło już za mną jakieś keto ciasto… 😛 Po Świętach Wielkanocnych jakoś nie miałam weny do keto ciast. Jedyne jakie popełniłam to keto keks kalafiorowy, ale nie jestem pewna czy można go zaliczyć w poczet słodkich wypieków… 😀 Ale w ten weekend miałam już ochotę zaszaleć. Moje wcześniejsze doświadczenia z keto ciastem parzonym były bardzo udane, więc zaświtała mi w głowie myśl o keto karpatce. Uzmysłowiłam sobie jednocześnie jak ja dawno nie jadłam karpatki… Ostatnio chyba za dzieciaka, i to najprawdopodobniej taką wersję na wpół gotową, z kartonika… 😛 I choć wtedy efekt końcowy bardzo mi smakował, to jednak szczyt sztuki kulinarnej to nie był… Prawdziwej karpatki od zera nie robiłam natomiast chyba nigdy w życiu. To był więc najwyższy czas, żeby zmienić ten fakt. 🙂

karpatka
Keto karpatka

Keto ciasto parzone i krem maślano – budyniowy

Ciasto parzone znacie już doskonale chociażby z keto pączków. Tutaj zmodyfikowałam nieco przepis dodając więcej tłuszczu i jajek. Zależało mi bowiem na tym, żeby ciasto mocniej urosło i żeby było takie bardziej smarowalne… W końcu trzeba było jakoś uformować te Karpaty… 🙂 Myślę, że dobrym pomysłem może być także skorzystanie z przepisu na keto chlebek chmurkę – istnieje spora szansa, że to ciasto także nada się dobrze na keto karpatkę. Jeśli chodzi o krem, to tutaj przepis był już właściwie dopracowany… W keto torcie budyniowo – żurawinowym mamy bowiem do czynienia z bardzo podobnym kremem maślano – budyniowym, jaki zwyczajowo daje się do karpatki… 🙂

keto ciasto
Keto ciasto karpatka

Keto ciasto idealne na wejście w ketozę

No to skoro, plan był dopracowany, to nie pozostało mi nic innego, jak przejść do czynów. No i keto karpatka okazała się prawdziwym sztosem. Ciasto smakuje jak oryginał. W dodatku rozkład makroskładników jest tutaj wręcz wzorcowy pod dietę ketogeniczną, co sprawia, że jest ono także idealnym sposobem na wejście w stan ketozy… Kto by pomyślał, że na keto adaptacji można jeść takie frykasy… 😛

P.S. Nie popełnijcie mojego błędu i dajcie ciastu ostygnąć w piekarniku. Ja niestety się pospieszyłam i w efekcie moje Karpaty są zwykłymi, nie wyróżniającymi się specjalnie pagórkami, gdyż ciasto mocno opadło… 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto karpatka

Karpatka

Kolejna adaptacja deseru z dzieciństwa i kolejny sukces… 🙂 Tym razem padło na karpatkę. Tym oto sposobem powstało pyszne ciasto parzone przełożone maślano – budyniowym kremem w wersji niskowęglowodanowej, czyli najprawdziwsza keto karpatka!
Czas przygotowania 25 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas oczekiwania 35 mins
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Polska
Porcje 12 porcji
Kalorie 215 kcal

Składniki
  

Ciasto

  • 80 g oleju kokosowego rafinowanego
  • 240 ml wody
  • 3 łyżki erytrytolu lub allulozy
  • 50 g mąki kokosowej lub mieszanka 30 g mąki kokosowej + 80 g odtłuszczonej mąki migdałowej
  • 1 łyżka łusek babki jajowatej
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka spulchniacza (cream of tartar, czyli kamień winny lub proszek do pieczenia)

Krem maślano – budyniowy

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g masła klarowanego w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki erytrytolu lub allulozy

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Wymieszać mąkę kokosową z gumą guar i babką jajowatą. Wodę zagotować z olejem, erytrytolem i solą. Zmniejszyć gaz i dodawać po trochu suchej mieszanki ciągle mieszając aż powstanie elastyczne ciasto, które odchodzi od ścianek garnuszka. Odstawić do lekkiego przestygnięcia (ok. 5 – 7 minut). Po tym czasie ciasto miksować dodając jajka jedno po drugim. Dodać ekstrakt z wanilii oraz cream of tartar/proszek do pieczenia. Miksować jeszcze przez ok 2 minuty. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując dwa blaty o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni w trybie grzania góra + dół. Piec ok. 20 minut aż wierzch się lekko przyrumieni. Wyłączyć piekarnik i pozwolić ciastu ostygnąć w środku bez otwierania drzwiczek.

Krem maślano – budyniowy

  • Żółtka i jajko wymieszać z połową mleka, dodać ekstrakt z wanilii. Całość umieścić w garnku i podgrzewać na średnim ogniu. W pozostałym mleku wymieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną. Gdy masa jajeczna stanie się gorąca, wlać mleko ze skrobią. Następnie mieszać energicznie dalej gotując aż masa stanie się gorąca i mocno zgęstnieje (nie doprowadzić do ścięcia się jajek!). Zestawić z ognia, lekko ostudzić, po czym wierzch przykryć folią spożywczą i schłodzić. Masło klarowane utrzeć z erytrytolem/ allulozą na puszystą masę, dodawać po łyżce budyń aż do wyczerpania. Kremem przełożyć blaty ciasta. Ciasto najlepiej odstawić do lodówki na noc, żeby się "przegryzło".
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

1. Ja robiłam ciasto z mieszanki mąki kokosowej oraz mocno odtłuszczonej mąki migdałowej, stąd jego kolor. Przy użyciu samej mąki kokosowej ciasto wychodzi jaśniejsze.

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 215 kcal
Tłuszcz: 20,7 g
Węglowodany: 1,5 g
Błonnik 0,0 g
Białko 3,9 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:
 

4 Comments

  1. Justyna says:

    Wsrod skladnikow jest babka jajowata, a w przepisie mowa o babce plesznik. Ktorej z nich nalezy uzyc? I czy 80 g maki migdalowej w zastepstwie 20g maki kokosowej to nie jest za duzo?

    1. Słuszna uwaga. 🙂 Już zmieniłam w przepisie na babkę jajowatą. To ta, której ja użyłam, ale myślę, że wyszłoby ok i z jedną i z drugą… 🙂 Co do mąki migdałowej, to dokładnie w takich proporcjach dodałam ją do ciasta ze zdjęć i się udało.

  2. Czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną? Mam insulinooporność i spożywam produkty niskoglikemiczne.

    1. Można ją zastąpić inną skrobią, co – jak sądzę – też nie wchodzi w grę… Ewentualnie proszę spróbować zamiast skrobi dodać do jeszcze ciepłego budyniu żelatyny (myślę, że ok 0,5 -1 łyżeczki) lub agaru (zagotować razem z mlekiem), żeby dało się z tego uzyskać gęsty krem. Proszę jednak zauważyć, że w całym przepisie została użyta tylko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, co na jedną porcję daje bardzo niewielkie ilości, a duża część tego, to i tak skrobia oporna, która pozostaje bez wpływu na poziom cukru we krwi. Czy takie ilości będą w stanie negatywnie wpłynąć na samopoczucie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating